Tweedehands in de kast

Het is hét antwoord op de vervuilende fast fashion: tweedehands kleding. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om duurzaam en voor niet al te veel geld je kledingkast te vullen – of juist lekker uit te dunnen.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Shutterstock

Kinderarbeid. Milieuvervuiling. Wie kent ze niet: de verhalen over misstanden in de lagelonenlanden, de duizenden liters water die nodig zijn voor de productie van één spijkerbroek en de pesticiden die bij de kweek van katoen worden gebruikt. De negatieve consequenties voor mens en milieu zijn de prijs die we betalen voor het fenomeen fast fashion.

We weten het allemaal. Maar toch. Wanneer je een week na het ontvangen van je stufi alweer op droog brood en noodles leeft én uitgekeken bent op je kleren van vorig jaar, is het verleidelijk om voor een paar euro zo’n Made in Bangladesh-shirtje in je winkelmandje te gooien. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven voor wie geregeld gekweld wordt door gewetensbezwaren bij de aankoop van het zoveelste goedkope truitje. 

 Hoewel we in Nederland qua tweedehandskledingwinkels bij lange na nog niet de winkeldichtheid en -kwaliteit hebben zoals in bijvoorbeeld Engeland of een wereldstad als New York (waar het in wijken als Brooklyn en East River echt kwijlen is voor de hardcore fashionista), nemen ook in onze steden de mogelijkheden voor duurzamer modeshoppen toe. Telde Nederland in 2019 al 2.252 tweedehandskledingzaakjes, vorig jaar waren het er maar liefst – ondanks de COVID-pandemie – 2.415 (bron: KvK regiodata). 

Het imago van ‘muf’ hebben de meeste allang van zich afgeworpen. Vooral in de grote steden – waar de nadruk in bepaalde buurten vaak op de wat duurdere ‘vintage fashion’ van designers ligt – doen sommige winkels qua uitstraling niet onder voor trendy modezaken.

Leestip

Wil je wat bewuster leven maar weet je niet waar te beginnen? Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot is een aanrader voor als je slimme keuzes wilt maken op onder meer het gebied van duurzame kleding, zonder dat het je al te veel moeite, tijd en geld kost. 336 pagina’s, hardcover, € 20,-.

Niet alleen het fysieke winkelaanbod groeit. Ook online neemt het aantal mogelijkheden toe om tweedehands kleding te kopen en/of zelf aan te bieden. Een van de bekendste partijen is het (internationale) modeplatform Vinted (van origine Litouws en vorig jaar in het nieuws vanwege de overname van het Nederlandse United Wardrobe). Het brengt in tal van landen vraag en aanbod bij elkaar, met een tweedehandskledingcommunity die inmiddels liefst 37 miljoen leden telt. 

Een vrij nieuwe en opvallende speler op de markt van tweedehands kleding is Zalando. De van oorsprong Duitse modewebshop biedt op zijn site zircle.nl (een samentrekking van Zalando en circulair) sinds een paar jaar pre-owned kleding aan, zoals het online warenhuis het zelf noemt. De ‘lichtgedragen’ kleding – die in nieuwstaat moet verkeren om door Zalando geaccepteerd te worden – is ook op de Zalando-website zelf te vinden onder de button pre-owned. 

Naast dit soort grote (online)partijen zijn er voor de fijnproever – dat wil zeggen de speurders die wat over hebben voor een ‘modepareltje’– ook minder grote aanbieders te vinden. Zoals: 

Tip: veel sites hebben ook apps, die werken vaak een stuk beter dan de websites! 

Insta-story’s

En natuurlijk zijn er op Insta tal van accounts te vinden van tweedehands winkels. Vooral sinds de COVID-pandmie
doen veel van hen aan zogenaamde ‘story’ sales: ze plaatsen items in hun Instagram-story die je op die manier kunt bestellen. Zie bijvoorbeeld: 

Myrthe van Haaften (22, tweedejaars master Technical Medicine) heeft een account bij Vinted (voorheen United Wardrobe). Een groeiende bewustwording over de vervuilende textielindustrie en het besef dat ze net zo goed anderen blij kon maken met kleding en schoenen die ze zelf niet meer droeg, deden haar besluiten lid te worden van de tweedehandskleding-community.

Myrthe schat dat ze tot nu toe zo’n vijftien kledingstukken via Vinted heeft verkocht. “Zelf via dit platform kopen doe ik wat minder. Want retourneren kan bij Vinted alleen wanneer er echt iets mis is met een kledingstuk. Als het tegenvalt of niet goed past, is dat geen geldige reden om het terug te sturen naar de verkoper. Een broek via Vinted kopen zou ik daarom niet zo snel doen.” Rijk wordt ze niet van de verkopen, lacht ze. “Het is meer een leuk extraatje, het geeft vooral een goed gevoel.” 

De pre-owned site van Zalando tipt ze voor wie snel van kleding af wil. “Bij Vinted kan het wel even duren voor je iets verkoopt. Maar Zalando neemt de kleding meteen in, in ruil voor een tegoed dat je eventueel ook kunt schenken aan een goed doel.” Zodra de lockdown verleden tijd is, weet de masterstudente al naar welke tweedehandszaak ze snel toe wil: “The Swapshop in Rotterdam-Noord. Die werken met een puntensysteem: voor de punten die je krijgt bij het inruilen van je eigen kleding, kun je iets anders uitzoeken.” 

Delen