Tweedehands

Waarom vervangen ziekenhuizen klakkeloos om de vier jaar hun hardware? De bekende dooddoener is een schouderophalend: “We doen het toch al jaren zo.” Veel ziekenhuizen zullen voor het antwoord verwijzen naar de original equipment manufacturer (OEM), die stelt dat hij na die vier jaar geen onderhoud meer biedt omdat de hardware dan niet meer voldoende up-to-date is. “Ze laten zich dan gijzelen door de OEM’s’, zegt Mike Sheldon van Curvature, “en ze hebben het niet eens meer in de gaten.”

Curvature doet in de Verenigde Staten goede zaken met tweedehands hardware. Het koopt die op van faillissementspartijen en van gebruikers die om de vier jaar voor vervanging kiezen. Het knapt die hardware op, zodat die er weer als nieuw uitziet en het verkoopt die weer door. Vaak is die koper een ziekenhuis. En de Nederlandse ziekenhuizen zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen, stelde Sheldon toen ik hem onlangs interviewde voor Zorgvisie ICT. “De zorg is een bijzondere bedrijfstak”, zei hij in dit interview, “en iedere euro die je zonder goede reden niet aan de zorg besteedt, is een verloren euro.”

Natuurlijk heeft Sheldon een goede reden om dit te zeggen. Zijn bedrijfsmodel is er immers op gebaseerd dat ziekenhuizen hun hardware veel langer gebruiken dan de vier jaar die OEM’s als maximale gebruiksduur opgeven. Maar hij heeft er wel een goed argument bij dat die OEM’s hem zelf aanreiken. Dit: “De gemiddelde time to failure van Cisco-apparatuur is, zoals zij zelf ook claimen, 22 jaar en voor veel andere merken gelden soortgelijke tijden, dus waar hebben we het over?” Toch wel iets om over na te denken inderdaad.

Delen