Uitgeput

“Vijftig uur maar? ;-)”, grapte KNO-arts Marcus Oei op Twitter in reactie op het bericht dat een op de vijf apothekers meer dan vijftig uur per week werkt. Traditioneel draaien medisch specialisten hun hand niet om voor een lange werkweek inderdaad. Maar in de openbare farmacie is het blijkbaar geen gemeengoed en is het nog een relatief nieuw gegeven dat de apotheker vaak of regelmatig aan het werk is op zijn vrije dag. Het merendeel (85 procent) haalt nog voldoening uit het werk, blijkt uit de scan die Movir onder apothekers deed. Maar het aantal apothekers dat het werk als belastend ervaart, groeit. En 29 procent van de apothekers ouder dan 56 jaar stelt fysiek uitgeput te zijn na een dag werken.

Mariël Kroon van de KNMP zegt de oorzaak van het probleem te kennen: de laatste jaren moet steeds meer werk worden verricht voor minder geld. Dat is waar. Het preferentiebeleid deed zijn intrede en de regelgeving is strenger geworden. De consequentie is dat er meer capaciteit moet bijkomen in de apotheek nu de apotheker meer verantwoordelijkheden krijgt, stelt Kroon. Als dit inderdaad de oplossing is, dan is het logische gevolg dat in het geval van een zelfstandige apotheker die apotheker degene is die hierin moet investeren, en in het geval van een apotheker in loondienst de keten waar hij op de loonlijst staat.

De vraag is alleen of die investering verantwoord is. De omzet van de openbare apotheken staat structureel onder druk en de ziekenhuisapotheken en poliklinische apotheken laten zich niet onberoerd. Kortom: is het huidige model van de openbare farmacie nog toekomstbestendig met het aantal apotheken dat ons nu land kent? Of wordt het tijd voor een herinrichting van het landschap?

Delen