Uitgeput
“Vijftig uur maar? ;-)”, grapte KNO-arts Marcus Oei op Twitter in reactie op het bericht dat een op de vijf apothekers meer dan vijftig uur per week werkt. Traditioneel draaien medisch specialisten hun hand niet om voor een lange werkweek inderdaad. Maar in de openbare farmacie is het blijkbaar geen gemeengoed en is het nog een relatief nieuw gegeven dat de apotheker vaak of regelmatig aan het werk is op zijn vrije dag. Het merendeel (85 procent) haalt nog voldoening uit het werk, blijkt uit de scan die Movir onder apothekers deed. Maar het aantal apothekers dat het werk als belastend ervaart, groeit. En 29 procent van de apothekers ouder dan 56 jaar stelt fysiek uitgeput te zijn na een dag werken.
Mariël Kroon van de KNMP zegt de oorzaak van het probleem te kennen: de laatste jaren moet steeds meer werk worden verricht voor minder geld. Dat is waar. Het preferentiebeleid deed zijn intrede en de regelgeving is strenger geworden. De consequentie is dat er meer capaciteit moet bijkomen in de apotheek nu de apotheker meer verantwoordelijkheden krijgt, stelt Kroon. Als dit inderdaad de oplossing is, dan is het logische gevolg dat in het geval van een zelfstandige apotheker die apotheker degene is die hierin moet investeren, en in het geval van een apotheker in loondienst de keten waar hij op de loonlijst staat.
De vraag is alleen of die investering verantwoord is. De omzet van de openbare apotheken staat structureel onder druk en de ziekenhuisapotheken en poliklinische apotheken laten zich niet onberoerd. Kortom: is het huidige model van de openbare farmacie nog toekomstbestendig met het aantal apotheken dat ons nu land kent? Of wordt het tijd voor een herinrichting van het landschap?
15 reacties
Van Frank van Wijck wordt je nooit moe.
Handhaaf gewoon de betreffende wetgeving en volg uitspraken van de Hoogste EU rechter gewoon op. Wat is daar nu mis mee?
Zorgplicht ligt bij de verzekeraars en die moeten tenminste de Wet handhaven. Toezichthouders zijn op deze wereld om toezicht te houden en de Wet te doen handhaven.
Waarom doen zij dat niet? Waarom handhaaft de Wetgevende Macht de Wet niet? Waarom doet de Uitvoerende Macht wat haar goeddunkt?
Waarom?Waarom?Waarom?
Je zou er agressief van worden.
ANH Jansen
20 augustus 2015 / 16:09Dat laatste zou ik niet doen. Met de zorgplicht van de zorgverzekeraars bedoelt u naar ik aanneem de verantwoordelijkheid voor continuïteit van zorg. Die hebben ze zeker, maar de vraag is op welk punt die in de openbare farmacie in het geding komt. Is het niet aan de KNMP om daarop een deugdelijk onderbouwde visie te ontwikkelen?
Frank van Wijck
20 augustus 2015 / 16:50Ach, geef mij het salaris van die KNO-arts en je hoort me nergens over…
Erik
20 augustus 2015 / 17:33De Zorgplicht van de verzekeraar strekt zich uit over de hele zorg in al haar facetten; kwaliteit, continuïteit, leverbaarheid, toegankelijkheid, bereikbaarheid, betaalbaarheid.
De NZa heeft dit recent nog eens bevestigd in haar overzicht contracteerbeleid Eerste Lijn; de NZa kan zelf wel wat willen, maar het zijn de verzekeraars die het allemaal zelf mogen uitmaken! Zij zijn immers de risicodragende private ondernemingen, opererend in een concurrerende markt voor eigen rekening en risico!
De KNMP kan als belangenbehartiger slechts waken op het handhaven van Wet en Regelgeving! Welke zorgtaken zijn voorbehouden aan de beroepsgroep apothekers? En hoe die te borgen?
En daar zit de KNMP nu al jaren op te studeren. De uitspraak van hoogste Rechter van het EU Hof tav eigen bereidingen zou de KNMP toch tot enige positieve actie moeten aanzetten.
De verzekeraars zullen echter niet aandringen op handhaving van Wetgeving. Ieder zijn verantwoordelijkheid.
Moet de KNMP maar wat assertiever zijn of worden.
Maar indien de geldende Wet en Regelgeving wordt gehandhaafd kan met een passer en meter simpelweg worden uitgezet waar de fysieke apotheken zouden moeten komen; de dominante verzekeraar per regio zet daarbij de lijnen uit. De overige verzekeraars volgen dan vanzelf. Zo gaat dat in concurrerend verzekeringsland.
Nooit te moe om een positieve en constructieve bijdrage te leveren.
KNO arts Oei moet toch wel weten dat meer dan 50 niet hetzelfde is als 50.
Menig niet uitgeputte apotheker doet rustig 80 tot 100 uur per week; jammer dat je nu al naar bed moet en fijn dat je weer op mag om er tegenaan te gaan!
Nu even de blaas legen. 60 plus he.
ANH Jansen
20 augustus 2015 / 19:31Raar verhaal. Door de toegenomen regeldruk van overheid maar vooral van Zorgverzekeraars moet er steeds meer werk worden gedaan.
Bij een normale marktwerking betekent meer werk dat er ook meer geld beschikbaar moet komen. Als van Wijck meer stukjes moet schrijven zal hij terecht ook meer geld vragen. In de Zorg gelden blijkbaar andere ,bizarre regels. Zorgverzekeraars willen meer, maar verklaren de sector budgettair neutraal. De conclusie is dan dat het farmaceutische landschap anders moet worden ingericht? Inderdaad een rare, bizarre conclusie. Even een vergelijking: de overheid eist van de politie een oplossingspercentage van 80% van alle gemelde misdaden. Maar wel voor hetzelfde geld natuurlijk. De reacties laten zich voorspellen.
E.Meijer
20 augustus 2015 / 20:15Wat is toch de reden van dat voortdurende misverstand over marktwerking.
Er MOET NIETS in marktwerking maar er kan wel veel en er gebeurt ook van alles. Of dat in het gevoel en/of de visie van velen rechtvaardig is, is een ander verhaal.
Marktwerking is een ‘spel’ van krachten en machten. Soms ligt de aanbiedende partij boven dan weer de vragende partij. In elk geval is het steeds de betaler (althans degene met de dikste portemonnee) die bepaalt resp. uiteindelijk aan het langste eind trekt.
Het is hoe dan ook geen kwestie van recht hebben op een hogere verkoopprijs (vergoeding, honorarium, kassavulling, enz.) wegens meer werk of meer/langere artikelen.
Het is wel een kwestie van door kracht/macht wegens een uniek product, bijzondere dienstverlening ,een sterke marktpositie, enz., als aanbieder (apotheker, journalist, enz.) ervoor te zorgen dat de vrager (intermediair zorgverzekeraar, eindgebruiker consument/patiënt, enz.) niet om je heen kan en daarom bereid is om de verkoopprijs te betalen. Een verkoopprijs die in dat geval winst genereert voor de aanbieder aangezien de kostprijs lager ligt dan de verkoopprijs.
Ontbeert de aanbieder deze kracht/macht dan zal de verkoopprijs doorgaans lager liggen dan de kostprijs. Veel branches en ondernemingen kunnen op dit gebied putten uit ervaring. En veel ondernemingen (zelfs branches) zijn ook (grotendeels of geheel) ten onder gegaan. Zie bijvoorbeeld het sterk gedaalde aantal zelfstandige drogisten.
Zelfs apothekers hebben geen RECHT op een in hun ogen redelijke vergoeding.
hans hof
21 augustus 2015 / 09:39Geen misverstand. Bij een normale marktwerking ontstaat er een evenwicht tussen vraag en aanbod. Als de vrager, zoals nu het geval is bij de Zorgverzekeraars, een machtspositie hebben waar de aanbieder niet om heen kan, is er helemaal geen sprake meer van marktwerking, hoe goed of goedkoop het product wat je levert ook is.
Zorgverzekeraars hebben lokaal/regionaal vaak een historisch marktaandeel van 40% of hoger. Voldoende dus om de aanbieder of straffe van een faillissement, te dwingen een contract te tekenen.
Dat is wat er mis is.
e. meijer
21 augustus 2015 / 11:43Hoezo hebben ZELFS apothekers geen recht op een redelijke vergoeding? Volgens mij is het zo dat JUIST apothekers hier geen recht op hebben. Waarom kunnen niet alle apothekers in loondienst van de zorgverzekeraars? Probleem solved.
Tom Ikink
22 augustus 2015 / 14:48Waarom zouden zorgverzekeraars daar interesse in hebben Tom? Het preferentiebeleid houdt de kosten in de openbare farmacie prima in de hand.
Frank van Wijck
23 augustus 2015 / 13:14Grappig dat Hans Hof, na al die jaren, nog steeds denkt dat er in de zorg sprake is van een normaal proces van vraag en aanbod. Zoals de politie eigenlijk niet kan staken vanwege de maatschappelijke onrust die dat tot gevolg zou hebben, geldt datzelfde voor apothekers. Moet je voorstellen wat er zou gebeuren als deze massaal de contracten van zorgverzekeraars niet zouden tekenen en mensen alleen nog medicijnen krijgen tegen contante betaling.
Maar dit soort argumenten zullen niet helpen om de marktgelovigen te overtuigen, die geloven rustig door.
Raymond Kolman
24 augustus 2015 / 07:34… zullen we ons eerst de vraag stellen of het zinvol is om de werkurenbeleving van beroepsgroepen met een totaal verschillende dynamiek met elkaar te vergelijken? Het wordt dan snel een discussie wie “de langste” heeft.
We weten allemaal, dat dat niet maatgevend is voor de kwaliteit.
Zelf heb ik nog nooit mijn wekelijkse werkuren bijgehouden. Het verbaast me steeds weer dat medisch specialisten daar wel de tijd voor kunnen vinden.
Jammer dat de schrijver van dit cursiefje het toenemende probleem met de hedendaagse werkdrukbelasting van apothekers (openbaar-,ziekenhuis- en poli- ) en hun teams vanuit een dergelijk banale invalshoek meent te moeten becommentariëren.
Paul Fox
24 augustus 2015 / 10:26Beste E. Meijer en Beste Raymond Kolman,
Wat is toch de reden dat jullie mijn bijdrage niet goed (willen?) lezen?
Meijer heeft het over “normale marktwerking” terwijl ik het daar niet over heb. Trouwens, ‘normale’ marktwerking bestaat niet. Wel zijn er diverse vormen van marktwerking afhankelijk van het aantal marktpartijen, de mate van markttoegang, het profiel van het product (diensten en/of goederen), de spreiding van de productkennis en het marktproces, de mate van productbehoefte, enz.). Als Meijer vindt dat er wat mis is dan geeft hij een oordeel over de vorm van marktwerking waarmee apothekers te maken hebben. Die is in zijn ogen niet normaal maar zoals gezegd: normale marktwerking bestaat niet.
Raymond beticht mij van het denken dat in de zorg nog steeds sprake is van een normaal proces van vraag en aanbod. Voorts vergelijkt hij de positie van apothekers met de politie. Achter elkaar twee misverstanden. Zoals mijn reactie aan Meijer hopelijk duidelijk heeft gemaakt, bestaat er geen “normaal proces van vraag en aanbod”. Dus ook de markt waarmee apothekers te maken hebben, kent geen ‘normaal’ profiel. In mijn bijdrage heb ik beschreven wat marktwerking inhoudt en wat dat betekent voor apothekers die heden ten dage nu eenmaal te maken hebben met marktwerking. Als apothekers vinden dat de bestaande vorm niet deugt en gewijzigd moet worden dan zullen zij de kracht/macht moeten opbouwen die nodig is om een in hun ogen betere vorm te krijgen. Indien de positie van de politie als referentiekader wordt genomen, zullen apothekers ambtenaar moeten worden. Zoals bij de politie kunnen zij dan acties voeren om hun zin te krijgen. Overigens weerhoudt niets apothekers in de huidige constellatie actie te voeren. Het is al eerder vertoond.
Hans Hof
24 augustus 2015 / 12:04Indien de actie van de apothekers bestaat uit een door de KNMP georganiseerde wandeling door Den Haag is dat eerder vertoond. Zonde van de tijd. Heeft totaal geen effect. De stand van inleveren op het toegestane budget extramurale farmacie is minus 1,4 miljard euro.
Indien de actie zou bestaan uit een algehele weigering contracten te tekenen, het voorleggen door alle apothekers gezamenlijk van een gewenst contract, het sluiten van alle deuren of varianten op dit soort economisch getinte acties, dan is de reactie vanuit het Ministerie en van de verzekeraars kort en krachtig. Aanmerkelijke Marktmacht! AMM. De NZa weet niet hoe snel zij zal moeten knuppelen en waar. Bij de zwaktste broerder. De KNMP.
De fusie tussen Mediq en Benu is niet voor niets voorgelegd aan de ACM middels een vergunningsaanvraag. Er moet een markt zijn. AMM is bewust gegeven aan de verzekeraars. Die moeten zonder tegendruk kunnen prijsdrukken.
H Hof is vergeten te melden dat drogisten geen maatschappelijk opgelegde taak hebben en apothekers wel. De bereiding van niet geregistreerde middelen voor eigen klantenkring en de ter hand stelling zijn wettelijk voorbehouden aan apothekers. Dat schept verplichtingen van de zijde van de financiers om daar voldoende middelen voor uit te trekken.
De enige die dit in polderland Nederland gedaan kan krijgen is de poldervertegenwoordiger van de apothekers. De KNMP.
En zoals gezegd. Die laat het enorm afweten.
anh jansen
24 augustus 2015 / 15:10Er moet concurrentie zijn in de extramurale farmacie, AMM zit bij de verzekeraars! Verzekeraars moeten wat te spelen hebben.
https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/14647/Brocacef-mag-onderdelen-Mediq-nog-niet-overnemen-concentratiebesluit/
Brocacef mag onderdelen Mediq nog niet overnemen (concentratiebesluit)
24-08-2015
Brocacef Groep mag Mediq Apotheken Nederland, Distrimed en Mediq Pharma Logistics nog niet overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 23 juli 2015 besloten. De overname heeft mogelijk een negatieve invloed op de concurrentie.
Vergunning aanvragen
De bedrijven kunnen bij ACM oplossingen aandragen om de invloed van de overname op de concurrentie te verminderen. Accepteert ACM die oplossingen? Dan mag de overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek.
Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt ACM binnen 13 weken een beslissing of de overname wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.
Download publicatie (PDF – 445 KB)
Duidelijker kan de Overheid de boodschap toch niet brengen?
De enige gezamenlijke actie die apothekers en apotheek eigenaren mogen voeren is de 5 jaarlijkse wandeltocht door Den Haag.
Niet vergeten; vlaggetjes en hoedjes meenemen.
En geen woord over prijzen! Alles is gratis.
anh jansen
24 augustus 2015 / 16:18Hoe komt het toch dat Dhr. Hof de huidige situatie niet begrijpt/ wil begrijpen?
De kritische grens voor de gemiddelde apotheek ligt tussen de 10 en 15 %. Wat houdt dat in? Dat is het percentage verlies aan klanten dat een apotheek nog kan overleven, zij het met moeite. Deze rekensom is bij de Zorgverzekeraars bekend. Dit betekent dat ze in gebieden waar ze een groter marktaandeel hebben dan de genoemde 15% eenvoudigweg een k.. contract aan kunnen bieden. Inderdaad an offer You Can not refuse, op straffe van een faillissement. Als je dat een gezonde situatie vindt is wat mij betreft elke verdere discussie overbodig. Het idee dat je iets zou kunnen bereiken met actievoeren getuigd van een ongelooflijke naïviteit .
E.Meijer
24 augustus 2015 / 20:39