Uitlaatklep – drukpers

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke (bijzondere) manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Jaap Schipper (63), radioloog in het HagaZiekenhuis.

Tekst: Martijn Reinink  Beeld: De Beeldredaktie/Phil Nijhuis

 

Begin jaren negentig komt boekenverzamelaar Jaap Schipper voor het eerst in aanraking met amateurdrukkers die op ouderwetse handpersen boeken drukken. Als Jan Keijser – “de godfather op het gebied van bibliofiel drukwerk in Nederland” – hem de beginselen van het drukken bijbrengt, raakt de radioloog naar eigen zeggen besmet met het drukvirus, waar geen behandeling voor is. “Het is zo fantastisch om van niets iets moois te maken, op ambachtelijke wijze, met loodzetsel en oude drukpers, voor en met schrijvers en kunstenaars die we bewonderen.”

‘We’, want Schipper ‘besmet’ ook zijn partner, radioloog en nucleair geneeskundige Christianne Duchateau. “Sinds we het drukwerk samen doen, is het nog veel beter geworden. Een andere blik maakt het beter. Dat geldt voor alles in het leven.”

Radioloog Jaap Schipper: ‘Dingen die je leuk vindt, kosten geen tijd’

In 1994 koopt Schipper een eigen pers, die hij de Statenhofpers noemt, naar een verzorgingshuis dat voorheen in zijn woonhuis in Den Haag gevestigd was. In de loop der jaren blijken de ambities niet altijd te verwezenlijken op de handpers. Omvangrijke uitgaven besteedt de radioloog uit aan een offsetdrukkerij. “Een boek van meer dan 250 bladzijden is onmogelijk te maken op de handpers. En het is uiteraard zeer eervol als iemand als A.F.Th. van der Heijden je aanbiedt een roman van die omvang uit te geven.” Daarmee is deze schrijver wel een uitzondering, want uitgangspunt van de bibliofiel drukker is dat hij zelf literaire teksten kiest.

Hoeveel tijd Schipper besteedt aan de thuisdrukkerij vindt hij lastig in te schatten. “Drukken op de handpers is een arbeidsintensief proces. Dat gaat letter voor letter. Dan ben je zo een dag bezig met één pagina tekst. Maar ik doe ook veel tussendoor. Tijdens wandelingen praten we vaak over nieuwe uitgaven. Telt die tijd mee? Dingen die je leuk vindt, kosten geen tijd. Het uitgeven is een integraal deel van mijn leven.”
statenhofpers.nl

Delen