Uitlaatklep – Frisbee

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Britt de Bruijn, fysiotherapeut uit Eindhoven.

Tekst: Martijn Reinink Beeld: De Beeldredaktie/Vincent van den Hoogen 

Nu er vanwege COVID-19 niet in teamverband gefrisbeed kan worden, doet fysiotherapeut Britt de Bruijn (26) haar best om op andere manieren in vorm te blijven. “Er worden allerlei challenges in de WhatsApp-groep van ons frisbeeteam gestuurd. Verder hebben we schema’s voor kracht- en sprinttrainingen gekregen en ga ik af en toe even met mijn vriend naar het park om te gooien. Dat is een fijne afleiding in deze tijd, zeker nu de praktijk waar ik werk voorlopig dicht is.”

Via haar Venezolaanse vriend komt De Bruijn ruim drie jaar geleden met de in Nederland kleine frisbeesport in aanraking. “Hij speelde frisbee in Spanje, waar ik hem heb ontmoet. Toen hij in Twente een baan kreeg en we daarnaartoe verhuisden, hebben we ons bij een frisbeeclub aangemeld.” De sport blijkt lastiger dan ze denkt. “Ik kende de standaard manier van een frisbee gooien op het strand, maar er zijn zoveel andere manieren van gooien. En voordat een punt wordt gespeeld, vliegen de tactische termen je om de oren. Horizontaal of verticaal aanvallen; ik had geen flauw idee wat de bedoeling was.”

Het is superintensief. Het is kort stilstaan én weer 100 procent sprinten

Maar mettertijd krijgt de fysiotherapeut de smaak te pakken. “Er zitten kenmerken van allerlei sporten in. Je speelt zeven tegen zeven, op een veld dat aan beide zijden een scoringsvak heeft, zoals bij rugby. Het is een non-contact-sport en je mag niet lopen met de schijf. In dat opzicht heeft het wat weg van korfbal. Het is superintensief. Het is kort stilstaan én weer 100 procent sprinten.

Ik ben echt van de sport gaan houden. Van de combinatie van tactiek, skills,inspanning én de gemoedelijke frisbeecultuur. Zo wordt er zonder scheidsrechter gespeeld, ook bij de EK en WK.”

Voor dat soort kampioenschappen worden try-outs gehouden. In aanloop naar de EK Ultimate Frisbee in Hongarije in 2019 doet De Bruijn daaraan mee. “Voor de ‘leuk’, maar totaal onverwacht werd ik geselecteerd. Het was een geweldige ervaring, ook al eindigden we als een-na-laatste. Komende zomer zou de fysiotherapeut meedoen aan de WK in Leeuwarden, maar dat toernooi is nu afgelast. “Logisch natuurlijk, maar wel erg jammer. Ik hoop ooit alsnog de WK te spelen.” 

Delen