Uitlaatklep – koffiebranden

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: David Joosen, fysiotherapeut bij ErgoZit, een adviesbureau voor arbeid en gezondheid. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Erik van der Burgt 

Zo’n vijf jaar geleden krijgt David Joosen (36) een barista-workshop cadeau. Er gaat een wereld voor hem open. “Ik ben een koffieliefhebber, maar wist niet dat het smaakpallet van koffie, met meer dan achthonderd aroma’s, breder is dan dat van bier en wijn. Koffie liet me niet meer los.” De fysiotherapeut verdiept zich verder in de koffiewereld. “De koffiebonen maken het verschil, maar ook hoe ze worden gebrand. Elke brander heeft een eigen stijl, een eigen touch.”

Daardoor geïnspireerd, gaat Joosen in de leer bij ‘de beste koffiebrander van Europa’. Hij laat een ‘coffee roaster’ op maat maken in Engeland en verbouwt en isoleert het tuinhuis om zijn nieuwehobby te beoefenen. Twee jaar later is zijn branderij ‘Het Brandhuys’ nog steeds gevestigd in de achtertuin in Geertruidenberg, maar verder is er veel veranderd. De machine uit Engeland heeft plaatsgemaakt voor een grotere uit China. De fysiotherapeut heeft inmiddels zeven eigen koffies ontwikkeld (“Van fruitige tot sterke, donkere smaken”) en importeert koffiebonen uit allerlei landen. Van Peru en India tot Ethiopië. Geen ‘fair’ maar ‘direct trade’. “Ik koop rechtstreeks bij de plantages zodat boeren echt een goede prijs krijgen. De importeurs regelen alleen het transport.”

Fysiotherapeut David Joosen ‘Koffiebranden is een soort van meditatie’ 

Joosens klantenbestand is explosief gegroeid, dankzij een webshop (hetbrandhuys.nl) en een winkel waar zijn koffies worden verkocht. Hij is zelfs een halve dag minder gaan werken als fysiotherapeut. “Ik kijk niet te ver vooruit, maar het is wel mijn droom om nog meer met de branderij bezig te zijn.” Joosen kan er ‘helemaal zijn ei in kwijt’. “Het is een uitdaging om de optimale smaak uit een koffieboon te halen. Net zo lang proeven totdat ik dat heb bereikt. Het koffiebranden op zichzelf is een ambacht. Het komt heel precies. Het is een soort van meditatie. De meeste voldoening krijg ik als ik andere mensen mijn koffie kan laten ervaren én ze kan vertellen wat er allemaal komt kijken bij het koffie maken. Die barista-workshop van vijf jaar geleden geef ik nu zelf.”

Delen