Uitlaatklep – taarten bakken

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke   manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: Loes van Rooij, apotheker in Helmond. 

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Vincent van den Hoogen

Een taart kopen was not done. Voor elke verjaardag bakte haar moeder zelf vier taarten. Op haar studentenkamer zette Loes van Rooij (35) die baktraditie voort, en als ze in de herfst van 2010 met een vriendin een bakkersbeurs bezoekt, is ze helemaal verkocht. “Ik heb direct allerlei spullen aangeschaft, zoals een goede mixer, en ben fanatiek aan het bakken geslagen.”

En daar is de apotheker nooit meer mee gestopt. Haar taarten worden alsmaar mooier, dankzij ervaring, cursussen en apparatuur. “Zoals elke bakker die zichzelf een beetje serieus neemt, heb ik nu een professionele keukenmachine. Het is en blijft een hobby, maar ik wil niet onderdoen voor een professional.” 

Apotheker Loes van Rooij: ‘Ik word helemaal zen van het geknutsel’

Van Rooij maakt verjaardagstaarten, ‘geboortekaartjetaartjes’ voor collega’s die zijn bevallen, en zelfs bruidstaarten. De eerste keer – in 2012 als haar beste vriendin gaat trouwen – samen met een bevriende chefkok (“Hij de vulling, ik de buitenkant”), maar daarna ook wel alleen. Een tijdrovende klus. “De bruidstaarten die ik maak, zijn minstens vierhoog. Dat kost zeker drie werkdagen, dus daar neem ik dan een bakvakantie voor op. Vind ik heerlijk, ik word zen van het geknutsel. Als ik na zo’n bakvakantie terugkom in de apotheek, dan voel ik me helemaal uitgerust.”

Van al haar creaties is de meest bijzondere toch wel de taart voor haar eigen bruiloft. “Stond ik daar een half uur voor de ceremonie met een schort over mijn trouwjurk de taart af te werken.”

Inmiddels heeft ze trouwens ook haar man, fysiotherapeut van beroep, aangestoken met het bakvirus. “Zeker in deze tijd waarin we veel thuis moeten blijven, bakken we geregeld samen.” Al eten ze zelf niet of nauwelijks van hun baksels. “Het is leuker om bijvoorbeeld collega’s te verwennen. De voldoening haal ik uit het eindresultaat en uit de reacties. Als collega’s genieten van een taart of als ik de blik van het bruidspaar zie, denk ik: ja, dáár doe ik het voor.” 

Delen