Uitlaatklep – Weblog

In ‘Uitlaatklep’ vertellen collega’s op welke manier zij even stoom afblazen en loskomen van de hectiek van alledag. In deze aflevering: kinderfysiotherapeut Maud.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Joost Hoving

Voor Maud zijn de twee dagen in de week dat ze als kinderfysiotherapeut werkt eigenlijk ook een uitlaatklep. “Op die momenten hoef ik aan niets anders te denken.” In haar dagelijkse leven is het rennen, vliegen, plannen én alles op het laatste moment weer omgooien, want Maud is getrouwd met een ‘luchtmachtman’. “We hebben ons leven om hem heen gepland, omdat hij vaak op missie of op oefening is.” En dat is niet altijd gemakkelijk.

In 2018 zit Maud in de laatste fase van de master kinderfysiotherapie. Ondertussen heeft ze de zorg voor hun dochter van drie en zoon van één; haar man is af en aan op oefening en in opleiding. “Mijn hoofd zat zó vol. Ik dacht: ik ga het opschrijven. Van me afschrijven. Dat helpt ook mijn gedachten te ordenen.” Ze begint een weblog: Mama met Missie. “Al snel kreeg ik veel reacties van andere thuisfronters, die veel in mijn blogs herkenden.” 

Kinderfysiotherapeut Maud: ‘Het moet hét verhaal van het thuisfront worden’

Vanwege het beroep van haar man gebruikt ‘Maud’ niet haar echte naam, maar in haar blogs is ze bijzonder eerlijk en openhartig. Zo beschrijft ze bijvoorbeeld hoe haar dochter ’s nachts voor het raam om papa staat te roepen. “Hoe je daarmee omgaat, dat weten ze bij het consultatie-
bureau niet. Daarvoor heb je andere hulp nodig.”

Bij dit soort specifieke hulpvragen zou de ondersteuning in haar ogen van Defensie moeten komen. “Defensie roept altijd: ‘zonder thuisfront geen missie’, maar daar wordt niet altijd naar gehandeld. Bij uitzendingen is er best veel geregeld, maar rondom opleidingen en oefeningen, die soms ook ruim een maand of langer duren, is die steun vanuit Defensie er niet. Terwijl het voor een kind geen verschil maakt: als papa weg is, is hij weg.” Met haar weblog – “mijn grootste, uit de hand gelopen, hobby” – hoopt de kinderfysiotherapeut iets te veranderen. “Er zijn nu meerdere thuisfronters die bloggen. Het is niet langer míjn verhaal, het moet hét verhaal van het thuisfront worden. Inmiddels ben ik bij diverse krijgsmachtsdelen, de minister en de staatssecretaris geweest om hierover te praten.”

Delen