Uniek autofeestje

Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este aan het Lago di Como behoort al sinds 1929 tot de meest exclusieve autofeestjes van Europa. Gelukkig zijn de topauto’s, hier alleen door de happy few te bewonderen, een dag later even verderop voor iederéén te zien.  

Tekst: Bart van den Acker

 

Vanuit Zwitserland rij ik bij Chiasso de grens over, duik meteen naar links de diepte in en voilà, daar liggen het mooie stadje Como en het Lago di Como. Binnen 10 minuten vanaf de grens zit ik in een onmiskenbaar Italiaanse sfeer. Het is er relaxed, mondain, gemoedelijk en chic.

Iets boven Como, aan de westkant van het meer, ligt het 16de-eeuwse Villa d’Este, een landhuis dat sinds 1873 als hotel fungeert. In 1929 werd hier voor het eerst een zogenaamd Concours d’Elegance gehouden.

Welgestelde lieden kochten destijds bij een autofabrikant alleen een chassis met aandrijving en lieten er door een carrozzeria een koetswerk op bouwen. In de tuinen van het hotel toonden die bedrijven wat ze konden, zodat de geachte clientèle kon bepalen welk bedrijf het beste paste bij hun verfijnde smaak. Dergelijke concours werden ook op andere plaatsen in Europa gehouden, zelfs op de boulevard in Scheveningen, maar die van Villa d’Este werd een begrip.

Lees verder (pdf).

12-2014p082-083

Delen