Alle beetjes helpen – vakantiewoning

‘Hoe levert u een bijdrage aan een duurzame wereld?’, vroeg Arts en Auto de lezers. De redactie kreeg enthousiaste reacties uit alle hoeken van het land. Niet je hele leven omgooien, maar steeds iets kleins veranderen, lijkt het motto. “Hou je leven fijn, maar kijk kritisch naar wat je anders kunt doen.” In deze reeks vertellen lezers hoe zij dat aanpakken. Wie weet raakt u geïnspireerd.

Tekst: Andrea Linschoten

Ziekenhuisapotheker Willemien Kruik-Kollöffel (53) en haar man (cardioloog) uit Wierden in Twente, hebben een vakantiewoning in Zeeland. Zij willen het pand duurzamer maken, maar dat heeft nogal wat haken en ogen. Wie weet zijn er lezers met goede tips voor hen.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

De vakantiewoning van de familie Kruik is oorspronkelijk als typisch Zeeuwse wagenschuur gebouwd omstreeks 1900. Kruik vertelt: “Er zitten allerlei bouwkundige aspecten in die niet eenvoudig te corrigeren zijn. Zo zit er geen isolatie onder de plavuizen vloer en is er geen kruipruimte. Ook heeft de woning in 1953 tot 2 meter hoog in het zoute water gestaan. Het klimaat binnen is soms onaangenaam, het is vochtig en muf. We willen het wooncomfort graag verhogen.”

Behalve de bouwkundige aspecten zijn er nog een paar belemmeringen om het huis duurzamer te maken. De apotheker licht toe: “Het dorpje (Dreischor) valt onder beschermd dorpsgezicht, aan verbouwingen aan de buitenkant zitten dus beperkingen. Ander punt is dat het bij een vakantiewoning (die niet wordt verhuurd), lastig is om energiebesparende maatregelen kostenneutraal te realiseren. In onze permanente woning hebben we inmiddels een energielabel A+ weten te realiseren. Maar het is duur om voor dit huis bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. Wij zijn nu aan het onderzoeken hoe we verder moeten qua isolatie en energie, eventueel gasloos. Het wordt ingewikkeld, omdat we er meestal in de zomer zijn en je in de winter wilt stoken. Zonnepanelen bijvoorbeeld leveren in de zomer wel energie, maar dan heb je het nauwelijks nodig. Eigenlijk zou je energie die je zelf op de ene plek (de permanente woning) opwekt, op een ander moment en op een andere plek moeten kunnen gebruiken. Als dat zou kunnen, zouden we in Twente extra zonnepanelen op het huis kunnen nemen. Hout stoken vind ik geen goed idee. Dat is weer belastend voor het milieu. En dan kun je de kachel in de winter ook niet laag aan laten staan om te voorkomen dat de boel bevriest. Dus we zijn ons nu aan het oriënteren: wat kunnen we qua isolatie met de plavuizen vloer, is er een alternatief voor een warmtepomp, hoe kunnen we stoken in de winter. Komende paar jaar houden we onze oren en ogen open om hierover meer kennis op te doen.”

Heeft u ervaring met het duurzaam maken van een vakantiewoning of tips hierover: u kunt mailen naar redactie@artsenauto.nl o.v.v. duurzame vakantiewoning. De redactie stuurt de mails dan door.

Meer artikelen uit deze reeks vindt u bij alle beetjes helpen

 

Delen