Van failliet ziekenhuis tot ZBC

Na het faillissement van het MC Slotervaart zetten orthopedisch chirurg Daniël Hoornenborg en twee collega-chirurgen een ZBC op.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Peter Strelitski

Daniël Hoorneborg

Natuurlijk wist Daniël Hoornenborg (40) dat het ziekenhuis er financieel niet goed voor stond, maar toch sloeg het faillissement in als een bom. “In de vijf jaar dat ik in het Slotervaart heb gewerkt, is er altijd gespeculeerd over een faillissement”, zegt de orthopedisch chirurg. “Maar dat een ziekenhuis van deze omvang zou omvallen, dat konden we ons niet voorstellen.” Het gebeurde dus wel, oktober vorig jaar. “Na een korte periode van ongeloof en bezinning hebben we de koe bij de horens gevat en een plan gemaakt om als ZBC verder te gaan. Want het ziekenhuis mocht dan slecht draaien; onze orthopedische afdeling draaide erg goed.”

Belangrijke eerste stap was, kijken of en hoeveel budget ze mee konden krijgen. “Zilveren Kruis, die namens alle zorgverzekeraars onderhandelde, zegde aanvankelijk het volledige budget toe. Maar toen puntje bij paaltje kwam, was er van die 100 procent niet zo veel over. Na stevige onderhandelingen hebben we uiteindelijk voldoende budget gekregen om ons plan door te zetten. Al betekende dit wel dat we maar met z’n drieën door konden, terwijl onze staf uit zes orthopedisch chirurgen bestond.”

‘Dat een ziekenhuis van deze omvang zou omvallen, dat konden we ons niet voorstellen’

Ze besloten in zee te gaan met Xpert Clinic, een gespecialiseerde kliniek voor hand- en polschirurgie, met vestigingen in het hele land. “Vanaf nul een ZBC opbouwen, was in dit tijdsbestek geen optie”, legt Hoornenborg uit. “Wel wilden we graag zelf het centrum opzetten en niet aanhaken bij een bestaand orthopedisch ZBC. De samenwerking met Xpert is perfect: de organisatie staat, maar wij bepalen hoe Xpert Orthopedie eruitziet.”

Ieder zijn kwaliteiten

Op 23 november 2018 deed Hoornenborg zijn laatste spreekuur in het Slotervaart. Op 3 januari 2019 deed hij zijn eerste spreekuur bij Xpert Orthopedie. In korte tijd hebben de orthopeden heel veel moeten regelen. “Bedrijfsvoering neerzetten, bv oprichten, protocollen maken, materialen opkopen vanuit de failliete boedel, zorgpaden inrichten, enzovoort.” Hoe dat allemaal te doen zonder ervaring op dit vlak? “Ik heb me er online in verdiept, maar het is vooral belangrijk om een goede accountant en een goede adviseur in de arm te nemen. En zonder mijn collega’s, Haverkamp en Van der Vis, die wel ervaring hebben met een ZBC, was het niet gelukt. Ieder heeft zijn kwaliteiten; de een onderhandelt met de zorgverzekeraar, de ander doet de werving van personeel.”

Inmiddels hebben ze tien mensen in dienst, veelal oud-collega’s uit het Slotervaart. “Het is fijn dat je in een nieuwe omstandigheid weet wat je aan iemand hebt.” De meeste patiënten zijn hun behandelaars gevolgd. “Je hebt een band opgebouwd; patiënten zijn blij dat ze hun dokter kunnen behouden.” Op hun beurt zijn de dokters blij dat ze continuïteit van zorg kunnen bieden. En de manier waarop bevalt Hoornenborg vooralsnog uitstekend. “Ik vind het fantastisch dat we dit centrum zelf kunnen opbouwen en gespecialiseerde zorg kunnen leveren, met een vast team.” En of hij iets mist? “De reuring in een ziekenhuis, het contact met andere medisch specialisten en vooral de opleiding. We hadden een P3-opleiding in het Slotervaart (hoogste opleidingsbevoegdheid voor een niet-academisch ziekenhuis, red.), die we niet hebben kunnen meenemen. Op termijn willen we wel weer een vorm van opleiding gaan bieden.”

Delen