‘Van nietsdoen word ik beroerd’

Pia Dijkstra (58) heeft met voorkeursstemmen een plaats in de Tweede Kamer veroverd voor D66. In haar portefeuille zitten Volksgezondheid, Welzijn, Sport en Emancipatie. Haar kijk op de zorg werd mede bepaald door het programma Vinger aan de Pols dat ze jarenlang presenteerde. Maar ook persoonlijke ervaringen spelen een rol.

Tekst: Els Meyers | Beeld: Roland J. Reinders/HH

De politieke carrière van Pia Dijkstra begon op haar 55ste. “Voor mij was dat een goed moment. Ik kon voldoende levens- en werkervaring meenemen.” In Dijkstra’s portefeuille zit onder meer Volksgezondheid. “Toen ik Vinger aan de Pols [een medisch tv-programma, red.] presenteerde, heb ik veel geleerd over de zorg en ook veel heftige verhalen gehoord. Dat heeft natuurlijk mede mijn kijk op de zorg beïnvloed.” Dijkstra vertelt dat ook persoonlijke ervaringen een rol spelen. “Mijn moeder heeft de ziekte van Alzheimer, waardoor mijn vader mantelzorger is geworden. Wij zijn thuis met drie kinderen maar we wonen allemaal in het westen, terwijl mijn ouders in Friesland wonen. We proberen de taken te verdelen, maar natuurlijk komt het meeste op mijn vaders schouders terecht. Hij heeft het emotioneel zwaar, maar hij is een ongelooflijk sterke man. Mijn moeders karakter is enigszins veranderd, ze is meegaander en liever dan vroeger. Dat maakt het wel makkelijker. Nadat mijn moeder de diagnose kreeg, ging ze eerst heel snel achteruit. Dan ga je als familie door een rouwproces. Mijn oma had ook een vorm van dementie en dat boezemt mij weleens angst in. Je vraagt je af of jij het ook krijgt. Ik zou me kunnen laten testen, maar wat schiet ik ermee op om het nu al te weten. Ik probeer er niet te vaak aan te denken.”

Lees verder (pdf).

Delen