Veel plezier ministers

De zorgparagraaf van het hoofdlijnenakkoord is klein genoeg om te verdwijnen onder een plakje ongezouten jonge kaas. En er zit net zo weinig smaak aan. Het is een opeenstapeling van vaagheden.

Het heeft er alle schijn van dat aan het onderwerp zorg in de afgelopen maanden aan de onderhandelingstafel maar heel weinig tijd is besteed. “Zullen we wat aan het eigen risico doen? Ja goed. Zullen we wat extra geld in ouderenzorg steken en zeggen dat streekziekenhuizen behouden moeten blijven? Ja ook goed. O, maar voor we het vergeten: laten we ook nog even zeggen dat we het aantrekkelijker willen maken om in de zorg te werken. En dan vooral in loondienst, want al die zzp’ers daar moeten we vanaf. Weet je wat: we stellen voor dat personeel in loondienst de eerste keuze moet krijgen bij roosterindeling.”

Dat het eigen risico beperken mensen geld gaat kosten? Ach dat lossen we dan wel weer op met lastenverlichting

Dat het eigen risico beperken mensen geld gaat kosten? Ach dat lossen we dan wel weer op met lastenverlichting. Dat dat extra geld voor de ouderenzorg een verhoudingsgewijs futiel bedrag is? Ach, het klinkt in ieder geval of we het beste met de ouderenzorg voor hebben. Of die streekziekenhuizen dan ook volwaardige ziekenhuizen moeten blijven? Dat zeggen we er nog maar even niet bij. Dat personeel in loondienst bevoordelen ertoe kan leiden dat zzp’ers hun heil in andere branches gaan zoeken, waardoor de personeelskrapte in de zorg nog nijpender wordt? Welnee joh, ook die zzp’ers hebben toch hart voor de zorg.

Fleur Agema en Nicki Pouw-Verweij, als jullie inderdaad de nieuwe ministers worden: heel veel plezier met het uitwerken van de plannen. Het gaat jullie vast lukken om iedereen tevreden te stellen en alle klippen te omzeilen.

Delen