Verantwoord regiobeleid

Joba van den Berg, woordvoerder medische zorg voor het CDA in de Tweede Kamer, zegt op Twitter blij te zijn met de financiële steun die het ministerie van VWS geeft aan Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. ‘CDA wil dat zorg beschikbaar, betaalbaar en bereikbaar blijft óók in de regio’, schrijft ze.

De vraag is natuurlijk of daarvoor altijd een ziekenhuis nodig is. Toch heeft minister Bruno Bruins (VWS) hiervoor in dit geval twee goede argumenten. Ten eerste dat faillissement van het ziekenhuis ook de andere onderdelen van Pantein Zorggroep zou raken waartoe het ziekenhuis behoort. En ten tweede dat met sluiting van het ziekenhuis de 45-minutennorm voor spoedeisende hulp en verloskunde in de regio zou worden overschreden. De vraag hoe dit zich verhoudt tot de situatie in Lelystad zal de komende dagen – niet alleen in het zorgveld maar ook in de Tweede Kamer – zeker nog worden gesteld. Hierbij speelt wel het gegeven dat de minister – en ook het kabinet –  zich geen tweede IJsselmeerziekenhuizen kan veroorloven. het kabinet –  zich geen tweede IJsselmeerziekenhuizen kan veroorloven.

De eerste conclusie lijkt: we hebben weer een systeemziekenhuis

De eerste conclusie lijkt: we hebben dus weer een systeemziekenhuis. Toch is hier meer aan de hand, want in dit specifieke geval is niet alleen gekeken naar het ziekenhuis op zich, maar naar de zorg in de regio. Bruins heeft bij zijn tussenkomst ook de zorgverzekeraars, de Rabobank, het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek betrokken. Het Radboudumc heeft de boodschap gekregen dat het de meer veelvoorkomende en minder complexe patiëntenzorg moet afstoten, om de zorg in de regio ‘een stevig fundament’ te geven. Het is weliswaar vreemd dat de tussenkomst van de minister vereist is om een academisch ziekenhuis zover te krijgen dat het zorg afstoot die niet in een academisch centrum hoort, maar het is in ieder geval goed dat het gebeurt. Laat het een voorbeeld zijn.

Delen