Verantwoordelijkheid

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Algemeen directeur Petra van Holst-Wormser van Zorgverzekeraars Nederland grijpt het debat in de Tweede Kamer over de Zorgverzekeringswet aan om te waarschuwen dat we niet moeten belanden in een scenario waarin patiënten door kostenstijgingen, eigen betalingen en overheidsbezuinigingen te maken krijgen met een gezondheidszorg die langzaam onbetaalbaar wordt. Een scenario dat een reële dreiging vormt, weten we dankzij het CBS. Dit stelt in zijn jongste prognose dat de autonome groei van de zorguitgaven voor de curatieve zorg toeneemt van 41 miljard euro in 2017 naar vijftig miljard in 2021.

Kwaliteitsindicatoren cruciaal om zorgkosten beheersbaar te houden

In haar brief aan de Tweede Kamer schetst Van Holst een aantal ontwikkelingen die een cruciale rol spelen om te voorkomen dat dit scenario werkelijkheid wordt. De ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren voor de medisch specialistische zorg bijvoorbeeld. De ontwikkeling van zorgstandaarden en uitkomstindicatoren in de GGz. De reden waarom zulke zaken belangrijk zijn is duidelijk: inzicht in kwaliteit is een essentieel sturingsinstrument, waarmee zorgverzekeraars op twee manieren kunnen omgaan. Ze kunnen het gebruiken als basis voor selectieve contractering, waarbij ze aanbieders die onder de maat presteren van contractering uitsluiten. Of ze kunnen zorgaanbieders uitdagen om zich op te trekken aan de best practices binnen hun discipline, zodat de kwaliteit van de zorg als geheel omhoog gaat.

Beide vormen een vruchtbaar instrument voor kostenbeheersing. Ten Holst heeft dan ook gelijk als ze schrijft dat goede kwaliteitsinformatie in de zorg cruciaal is voor een toekomstbestendige gezondheidszorg. We hebben daarom meer van die informatie nodig. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de wetenschappelijke verenigingen, in samenwerking met de patiëntenorganisaties.

3 Reacties Reageer zelf

 1. van der Meulen
  Geplaatst op 21 april 2016 om 22:27 | Permalink

  Mevrouw van Holst-Wormse en u werpen een glorievol nieuw licht op de toekomst van de zorg.
  Onze hoop in bange dagen.
  De oplossing voor de huidige rampzalige situatie in Nederland is simpel:
  – ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren voor de medisch specialistische zorg, en
  – de ontwikkeling van zorgstandaarden en uitkomstindicatoren in de GGz.
  Daar waar velen zich de tanden op hebben stukgebeten wordt ineens zonneklaar.
  Wat kunnen oplossingen voor wereldproblemen toch simpel zijn.
  Nederland heeft dus een groot probleem minder als er maar kwaliteitsindicatoren komen! Uitkomstindicatoren!
  Beschamend eigenlijk dat er maar zo weinigen op zijn gekomen.
  Van Holst-Wormse en van Wijck: u verdient het om genomineerd te worden voor de Nobelprijs.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 22 april 2016 om 07:55 | Permalink

  Oplossingen kunnen inderdaad simpel zijn: als je de kwaliteit van de zorg kent weet je waarover je discussieert in de inkoopgesprekken. De praktijk is helaas minder simpel, we hebben het er al tien jaar over.

 3. W.G. van der Meulen
  Geplaatst op 23 april 2016 om 21:33 | Permalink

  Wij noteren april 2016.
  Het nu al legendarische begin van de Wet van Wormse-van Wijck:

  ( Zorgkosten) = – ( uitkomstindicatoren) * ( uitkomstindicatoren)

  Einstein, eat your heart out.