Verborgen & veelzijdig Slovenië

Slovenië is de verborgen schat van Europa. Dit kleine land heeft een plaatje van een hoofdstad en bergen waar de steile bochten zo grillig zijn dat het navigatiescherm wel een hartfilmpje lijkt. En dat alles op slechts 1,5 uur vliegen.

Tekst: Harri Theirlynck

‘Zie only cuntrie with lóóóóóve in zie name!’, zei twee jaar geleden een man op de Vakantiebeurs, toen hij mij wilde overhalen in Slovenië te gaan wandelen. Vier letters in de slogan I feel Slovenië. Je moet er maar op komen.

Slovenië is een piepkleine Midden-Europese republiek, omringd door vier landen: Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Zo klein  – zeggen de Slovenen – ‘dat een weldoorvoede kip er in één keer overheen vliegt’. Maar wel vol ravijnen met wild water, bergtoppen tot 2864 meter, moestuintjes en een verrukkelijk wijngebiedje dat ‘Sloveens Toscane’ heet.

Als je je even inleest, verdwijnen eventuele vooroordelen (‘Oost-Europees’, ‘matige wegen’) als sneeuw voor de zon. Slovenië, sinds 2004 EU-lid, is een modern land waar men uitstekend Engels spreekt. Je betaalt er met de euro, het asfalt is strak als een hotellaken en de restaurants zijn vaak geweldig.

Lord of the Rings-achtig

Het schemert als we vanuit Italië het Sočadal naderen. Vanaf een 1150 meter hoge pas zien we diep beneden ons stroompjes glinsteren. Regen en duisternis prikkelen de fantasie over het onbekende land. Het lijkt of we in een game vol Lord of the Rings-achtige kloven worden gezogen.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Na een uur een dorp: Kobarid. Het restaurantje Hiša Polonka aan de hoofdstraat zoemt van lokalen en toeristen, naar binnen gejaagd door het noodweer. Het is verrassend goed. “Polonka is de spin-off van Hiša Franko, het beroemdste restaurant van Slovenië, hier vlakbij”, zegt de serveerster.

We googelen. De chef van Franko is Ana Roš, ‘The World’s Best Female Chef 2017’. Ja, die kennen we van de Netflix-serie Chef’s Table. We nemen nog een glas huiswijn. Voor € 0,80. Wat is dit voor een land?

’s Ochtends blijkt Kobarid een mediterraan alpiene stadje in de ‘Adrenaline Vallei’, zo genoemd omdat het Sočadal een eldorado is voor liefhebbers van kajakken, raften en canyoning. Bij Bovec, 20 kilometer noordwaarts, zien we vanaf smalle hangbruggen de kajakkers door de turkooizen Soča ploegen.

De spectaculaire rit door Triglav Nationaal Park naar wintersportplaats Kranjska Gora leidt over de Vršič-pas (1611 m), de hoogste van Slovenië. De steile bochten zijn zo grillig dat ons navigatiescherm wel een hartfilmpje lijkt.

In Kranjska ontmoeten we Anja Zornada, die Slovenië origineel een ‘Boutique Country’ noemt: “Klein maar fijn, alles onder handbereik, van bergen tot kust, rivieren, regionaal eten, wijngebieden, goede hotels… we hebben alles op een klein oppervlak.”

Het mooie aan Slovenië is dat alles op maximaal een paar uur rijden ligt

Om haar woorden kracht bij te zetten, neemt ze ons mee naar Zelenci, een klein moeras op vier minuten rijden. Het smaragdgroene water bubbelt, er is een houten uitkijktoren en in de verte staat een muur van getande bergen.

Een stief uurtje rijden en we beginnen daar aan de 7 Merentocht. De hike gaat eerst steil omhoog over rollende stenen naar de drie laagst liggende Triglav-meren, omringd door rotswanden en lariksen. Twee keer worden we ingehaald door rokende opa’s met stalen kuiten en peuters van vier aan hun hand. Elke Sloveen moet ooit de hoogste top van het land (2864 meter) hebben beklommen. In een dalletje eten we een bord zelenjavna juha, groentesoep.

Ljubljana is de laatste ‘onbekende’ hoofdstad van Europa en het is een plaatje. Aan de oevers van de Ljubljanica leven 280.000 groene burgers aan autovrije straten en in prachtgebouwen uit de renaissance. De studentenstad is geheel eco-gek en dol op rauwe melk en boerenmarktjes. Op de terrasjes aan de rivier voel je je binnen een dag een van de locals, zo’n sfeertje.

Ljubljana heeft zijn eigen Gaudí: de Sloveense architect Jože Plečnik (1872-1957). Deze vrijdenker heeft bijna elke brug, kerk of richtingaanwijzer ontworpen.

Streepje kust

Het mooie van Slovenië is dat alles op maximaal een paar uur rijden ligt. Via de berg Rogla en kunstenaarsstad Maribor rijden we naar Jeruzalem, het mooiste wijngebiedje van Slovenië. De zonnigste plaats van Slovenië kreeg zijn naam van de kruisridders die hier in de 13de eeuw bleven hangen. Een verstandige keuze, want de (witte) wijngaarden glooien en gloeien dat het een aard heeft. Op het bergje naast de kerk zwijmelen bezoekers in een roze avondgloed op de terrassen, een glas sipon in de hand.

‘Boetiekland’ Slovenië kent zelfs een streepje mediterrane kust. Piran, twee uurtjes van Kobarid, noemt zich de Parel van de Adriatische Zee. Piran is een Venetiaans aandoend plaatsje met een vissershaven, een campanile, palazzi en marmeren piazza’s.

Op de restaurantpromenade springen kindertjes met roze zwembanden in zee. Onder de wijnranken van zelfservice Fritolin pri Cantini wachten we in verrukking op onze gevulde calamares met mosselen. Wanneer het nummertje op onze schelp correspondeert met dat op een houten visje boven het uitgeefloket, is ons eten klaar.

Praktisch

Afstand Utrecht-Ljubljana is 1.200 kilometer. Transavia vliegt vanaf Amsterdam non-stop naar Ljubljana, vanaf € 75,- retour. In Slovenië is een tolvignet voor de snelweg verplicht. Kosten voor een weekvignet: € 7,50 voor auto’s (met caravan) en € 15,- voor campers; te koop bij tol- en benzinestations. Beste reistijd is van eind mei t/m 15 september. Uiteraard is het koud(er) in de bergstreken. Enkele andere hoogtepunten naast de in dit verhaal genoemde: kasteel Predjama en de nabije druipsteengrotten van Postojna, een wandeling door de Mostnica kloof, het Meer van Bled, het Meer van Bohinj, de historische stad Celje, de Lippizaner hofstoeterij, het eilandstadje Kostanjevica na Krki en de zoutvlakten van Piran. Zie ook slovenia.info; visitljubljana.com

Lezersaanbieding – Actief in Slovenië

In het noordoosten van Slovenië vindt u, omringd door veel groen, appartementen Natura. Een toepasselijke naam, want de natuur staat hier in dit op de berg Rogla gelegen gebouw centraal: in het restaurant worden vooral streekproducten geserveerd. Liefhebbers van een actieve vakantie kunnen in de omgeving van Natura hun hart ophalen als het gaat om wandelen, bergbeklimmen, raften, mountainbiken en paardrijden. TUI stelde voor lezers die graag eens met de bergwereld van dit deel van Slovenië kennis willen maken een arrangement samen.

Prijs € 199,- per appartement. Inclusief 3 overnachtingen o.b.v. logies in een ruim 2- of 3-kamer-
appartement, met, speciaal voor Arts en Auto-lezers, 1 x een gratis ontbijt, 1 x een gratis diner en 20 procent korting op de wellness.
Exclusief € 15,- reserveringskosten (bij online boeking). Desgewenst kunt u (overige) maaltijden bijboeken. Reisperiode van 5 mei t/m 15 november 2018, aankomst dagelijks, verlenging is mogelijk. Afstand naar Ljubljana is  circa 80 kilometer. Meer (prijs)info en boekingen tui.nl/artsenauto

Delen