Verdienmodellen fysiotherapie

De omzet van fysiotherapeuten staat onder grote druk, nu de vergoeding in de basisverzekering steeds verder wordt uitgekleed. Maar je kunt je geld ook op een andere manier verdienen. In Zeeuws-Vlaanderen heeft een groep fysiotherapeuten, samen met KNGF en VvAA, vijf nieuwe verdienmodellen bedacht.

Tekst: Frank van Wijck | Beeld Werry Crone/HH

orgaanbieders die geconfronteerd worden met een situatie waarin de traditionele inkomstenbron – vergoeding van de behandeling van de patiënt door de zorgverzekeraar – steeds meer opdroogt, kunnen twee dingen doen: bij de pakken neerzitten of alternatieven zoeken. De eerstelijns fysiotherapeuten in Zeeuws-Vlaanderen deden het laatste. Zij vormden een coöperatie waarin ze gezamenlijk op zoek gingen naar nieuwe manieren om toekomstbestendig te worden.

verdienmodellen-fysioDownload hier het kaartenboek Toekomstbestendige inkomensbronnen voor fysiotherapeuten, een publicatie van VvAA, de Fysiotherapeut en de Argumentenfabriek.

Een van hen was JanDiet Berendsen, met een praktijk in Breskens. Hij was in het verleden tien jaar bestuurslid van beroepsvereniging KNGF en is sinds anderhalf jaar bestuurder van de Vereniging VvAA. “De fysiotherapeuten hebben het in het huidige systeem niet makkelijk”, zegt hij. “En ze willen wel alternatieven ontwikkelen om te kunnen voortbestaan, maar het is niet eenvoudig dit alleen te doen. Het kost immers tijd om alternatieven te ontwikkelen en je hebt er knowhow en een netwerk voor nodig. Daarom is het zo waardevol dat KNGF en VvAA hebben samengewerkt om een aantal opties voor nieuwe verdienmodellen op een rij te zetten, met alle voors en tegens. Voor KNGF past dit in haar taak belangenbehartiger te zijn voor haar leden. En voor VvAA is het een manier om haar gerichte kennis ten dienste te stellen van deze doelgroep.”

Lees verder: (pdf).

02-14p022-023

Delen