Verloskundigen in opstand

Op dit moment steunen ruim 6.000 cliënten en professionals in de geboortezorg de petitie met het verzoek aan minister Schippers om een herbezinning van de voorgenomen hervormingen van de geboortezorg. De petitie is een vervolg op de brief die het Proefprocessenfonds Clara Wichmann eerder aan de minister stuurde.

 

De verloskundigen komen in opstand omdat de aanstaande hervormingen – de invoering van de integrale geboortezorg en integrale bekostiging – volgens hen een inbreuk opleveren voor het recht op zelfbeschikking en keuzevrijheid van vrouwen. Ze zijn bang dat de verloskundige uit de wijk verdwijnt en de zwangerschap en de baring worden gemedicaliseerd, doordat al het geld voor de geboortezorg straks door de verzekeraars bij de ziekenhuizen wordt gezet.

Vorige maand heeft het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, ook namens Vereniging Vrouw en Recht Clara Wichmann, De Nederlandse Vrouwen Raad en De Geboorte Beweging, deze zorgen geuit in een brief aan minister Schippers. In navolging daarvan heeft ook de Tweede Kamer de minister om opheldering gevraagd.

De brief heeft een vervolg gekregen in de vorm van een Manifest en het landelijk actiecomité Keer het tij . Dit comité is op 31 januari een petitie gestart, die op dit moment meer dan 6.000 keer is getekend. Op Tweede Paasdag, maandagavond 28 maart 2016, organiseert Keer het tij in de Rode Hoed in Amsterdam een debat over de hervormingen in de geboortezorg.

3 Reacties Reageer zelf

 1. W Kruit
  Geplaatst op 20 februari 2016 om 10:44 | Permalink

  Ik word helemaal doodziek van die mevrouw Schippers met haar leuke ideeen.
  Werk dit jaar 25 als kraamverzorgende. Het wordt er alleen maar
  slechter op. Kan beter een andere baan gaan zoeken.
  En ook bij de verloskundigen gaat er van alles veranderen.
  Bedankt mevrouw Schippers

 2. P vd Berk
  Geplaatst op 22 februari 2016 om 09:17 | Permalink

  Thuis bevallen is zo primitief en draagt in grote mate bij tot onze hoge baby en zuigelingensterfte. Verloskundigen bestaan al bijna niet meer in de ons omringende landen, daar is de baby en zuigelingensterfte dan ook veel lager als bij ons. Ook het systeem van verwijzing naar een kinderarts faalt aan alle kanten, eerst een assistente van een huisarts overtuigen of je met je zieke baby of kindje mag komen meestal wordt je aanhand van een vragenlijstje beoordeelt of je naar de huisarts mag komen, NHG standaarden kinderen met koorts en dan nog eens de drempel van de huisarts de alleskunner dan ben je nog steeds niet bij een kinderarts met je ziek kind. Het is de grootste schande van Nederland decennia lang in de top 3 van Europa met de hoogste baby en zuigelingensterfte.

 3. P.gaebler
  Geplaatst op 27 februari 2016 om 21:07 | Permalink

  Dit is geen goede zaak.men kan nooit verplicht worden om in ziekenhuis te bevallen.verloskundige moet gewoon blijven.