Verplaats de zorg

Gisteren plaatste ik in mijn blog kanttekeningen bij de vraag of de ziekenhuizen ‘recht’ hebben op de 3,5 procent omzetgroei waarvoor NVZ vereniging van ziekenhuizen pleit. Dat recht hebben ze niet – zeker niet sector breed – zolang er nog heel veel lucht zit in wat ze aan zorg bieden.

Een mooi voorbeeld van hoe die lucht eruit kan worden gehaald, zien we nu in Friesland, in de vorm van de pilot ‘Lichte traumazorg’. De kern: patiënten met eenvoudige botbreuken en verplaatsingen niet meer in het ziekenhuis behandelen, maar dit door de huisartsen laten doen. De traumachirurgen van Heelkunde Friesland (het samenwerkingsverband van de chirurgen in de Friese ziekenhuizen) hebben hiervoor samen met de huisartsen een lijst opgesteld met de trauma’s die huisartsen zelf kunnen behandelen, en hebben de huisartsen ook opgeleid om dit op verantwoorde wijze te kunnen doen.

Het is een mooi voorbeeld van vraaggestuurde zorg, want het waren de patiënten zelf die aan de huisartsen vroegen of die het werk niet zelf konden doen, in plaats van hen hiervoor naar het ziekenhuis te verwijzen. De pilot is gefinancierd door De Friesland Zorgverzekeraar, en past bij de doelstelling van die zorgverzekeraar en Heelkunde Friesland om gezamenlijk de doelmatigheid en kwaliteit van de heelkundige zorg in Friesland te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Een doelstelling dus die – zoals de pilot aantoont – niet uitgaat van de continuïteit van het ziekenhuisaanbod, maar van kostenbeheersing en van meerwaarde voor de patiënt.

Hier schuilt een boeiende les in voor heel veel andere ziekenhuizen, en niet alleen op het gebied van traumazorg.

Delen