Verse pasta met tomatensaus
IC-verpleegkundige Diana Simon (39) is teamhoofd van de recovery-afdeling van het Diakonessenhuis in Zeist, getrouwd met Jörgen en moeder van Sarah (4) en Eva (2).
Tekst: Monique Bowman |Beeld: Herbert Wiggerman
“Mijn man houdt, net als ik, erg van koken. Wij vinden niets heerlijker dan een hele dag samen in de keuken te staan. Onze kinderen krijgen die passie voor koken en lekker eten met de paplepel ingegoten. Vooral de oudste is nu op een leeftijd dat het echt leuk wordt om met haar in de keuken bezig te zijn. Hoewel onze dochters echt álles lusten, blijft deze saus met pasta hun favoriet. Als we dit in het weekend koken, dan maken we de pasta zelf. Want versgemaakte is echt honderd keer lekkerder dan kant-en-klare.”
Verse pasa met tomatensaus en gehakballetjes
(voor 4 personen)
Saus
- 400 gr rundergehakt of half-om-half
- 200 ml groentebouillon (van een blokje)
- 2 el fijngehakte basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 1-1,5 kg pomodori (zonder vel,
- zonder pitjes en in stukken)
- 1 ei
- 1 grote ui
- Italiaanse kruiden, paneermeel,
- olijfolie, beetje suiker, peper en zout
Verse pasta
- 400 gr meel van durum tarwe (Semola di grano duro)
- 4 (verse) eieren
Saus: Gehakt aanmaken met ei en paneermeel; voeg naar smaak Italiaanse kruiden, zout en peper toe. Draai balletjes en braad deze in wat olijfolie gaar. Doe de groentebouillon in een pan en voeg de tomaten, basilicum, wat zout, peper en suiker toe. Breng langzaam aan de kook; laat een half uur sudderen. Pureer met een staafmixer of druk voor een extra fijne saus door een zeef. Verhit de olijfolie in een koekepan en bak de knoflook bruin (niet verbranden) en fruit de ui mee. Voeg samen met de gehaktballetjes toe aan de gepureerde tomatensaus. Serveer de pasta met de tomatensaus, verse basilicumblaadjes en geraspte Parmezaan.
Pasta: maak een hoopje van het meel met middenin een kuiltje. Breek de eieren hierin. Klop ze met een vork los. Neem steeds wat meel mee. Blijf kloppen tot het mengsel stroperig wordt. Meng de rest met de handen. Kneed tot het deeg soepel is. Als je er met je duim in drukt en het veert terug, dan is het klaar (na circa 10 minuten). Voeg meel toe als het te nat blijft (en water als het te droog blijft). Bestrooi het deeg met wat bloem en laat het in huishoudfolie even rusten. Als u het deeg binnen een half uurtje verwerkt, hoeft het niet in de koelkast. Draai er met een pastamachine spaghetti van en kook deze in ruim water in een paar minuten al dente.
Wijntip Han Sjakes
Cabernet sauvignon, merlot, airén, tempranillo, chardonnay, syrah/shiraz, garnacha/grenache, sauvignon blanc, trebbiano en pinot noir. Dat zijn volgens recent onderzoek de tien meest verbouwde wijndruiven. Nog nooit van nummer drie gehoord? Logisch: de meeste arién zit in Spaanse brandy. Ook trebbiano wordt – behalve in heel veel Italiaanse witte wijn – voor brandy gebruikt, onder meer in Mexico.
De bekendste worden steeds bekender, terwijl hon-derden onbekende druivenrassen een bescheiden rol in hun schaduw blijven spelen. Laten we vandaag eens twee ondergewaardeerde druivenrassen uit Italië proberen. Refosco (nr. 216) groeit alleen in Friuli en in Slovenië en Kroatië. Teroldego (nr. 295) is vrijwel uitsluitend te vinden aan de voet van de Dolomieten in Trentino.
Beide wijnen doen denken aan goede Beaujolais (gamay, nr. 30). We hebben de neiging om dit soort wijn ‘eenvoudig’ te noemen, maar daarmee onderschatten we de waarde van eigenheid, eerlijkheid, evenwichtigheid en zuiverheid. Goede teroldego en refosco zijn zichzelf; op geen enkele manier geforceerd. Ze zijn mooi zoals ze zijn. Schoonheid in eenvoud, net als een goede tomatensaus.
Di Lenardo Vineyards, Refosco 2011. Verfrissend kwiek fruit zet de toon in deze pure en (h)eerlijk houtvrije wijn uit Friuli. Elegant en levendig, met fijne zuren en het aroma van aardbeien, kersen en kruidige bloemen (Les Généreux, € 8,90).