Verwachtingen scheppen

Een toekomstplan zonder financiële onderbouwing is geen toekomstplan. Het plan dat Reinier Haga Groep medio september presenteerde – waarbij het Reinier de Graaf Ziekenhuis uit de groep stapt en HagaZiekenhuis en LangeLand Ziekenhuis samen verder gaan – mist een solide financiële onderbouwing. Haga en Reinier de Graaf stoppen weliswaar ‘een fors bedrag’ in het financieel zwakke LangeLand, maar dat is lang niet genoeg om het plan te realiseren.

De raad van bestuur van Reinier Haga Groep heeft dus geen financiële onderbouwing voor het plan. Het moet nog gesprekken gaan voeren met de banken, de zorgverzekeraars en de gemeenten, en die gaan pas ‘op korte termijn’ beginnen. Wat is hier aan de hand? De gedachte dringt zich op dat hier slim spel wordt gespeeld. Door alvast het toekomstplan in de media te brengen, worden verwachtingen gewekt: ‘Ha prachtig, “ons” LangeLand is gered’.

‘Burgers beschouwen alles wat beschikbaar is in de zorg zo’n beetje als onvervreemdbaar grondrecht’

In zijn nieuwe column op Medisch Contact heeft Marcel Canoy het over het identifiable victim effect ofwel zichtbare slachtoffer effect. Hij schrijft ook: “Burgers beschouwen alles wat beschikbaar is in de zorg zo’n beetje als onvervreemdbaar grondrecht’” In zijn column betrekt hij dit op beschikbaarheid van zorg en geneesmiddelen, maar het laat zich natuurlijk net zo goed betrekken op ziekenhuizen.

Staat zo’n ziekenhuis er eenmaal, dan hoort dat ziekenhuis er ook te staan en mag het nooit meer weg van de burgers die eraan gewend zijn dat het er staat. Het recent gepubliceerde toekomstplan voor LangeLand suggereert dat de toekomst van dit ziekenhuis geregeld is. Dat kleurt de publieke berichtgeving hierover en dus ook de onderhandelingen over de financiering die nodig is om dit te realiseren.

Delen