Verzekeraar of inquisiteur?
De eerste vraag waarop met ‘ja’ of ‘nee’ moet worden geantwoord omvat eigenlijk tien vragen: ‘Had of heeft u hoofdpijn, duizeligheid, toevallen, epilepsie, spierziekte, oogzenuwontsteking, TIA, beroerte, CVA of een andere klacht, ziekte of aandoening van de hersenen of zenuwen?’ De 32-jarige Joris heeft mij een vragenlijst van zeven pagina’s exclusief meerdere bijlagen met extra vragen opgestuurd. Of ik er een keer naar wil kijken, want hij is behoorlijk geschrokken van alles wat de verzekeraar van hem wil weten. Het gaat om een ‘Model gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking’.
De tweede vraag van de lijst overtreft de eerste en omvat maar liefst vijftien items: ‘Overwerktheid, overspannenheid, burn out, slapeloosheid, hyperventilatie, angststoornis, ADHD, ADD, autisme spectrum stoornis (ASS), depressie, psychose, alcoholisme, verslaving, schizofrenie of een andere klacht of aandoening van psychische aard.’ De achtste vraag is een curieuze mix van klachten/aandoeningen: ‘Vermoeidheidsklachten, slaapapnoe-syndroom, soa (seksueel overdraagbare aandoening), hiv-infectie of andere infectieziekten’.
De vragenlijst is completer dan welke anamnese ik ooit onder ogen kreeg maar voor de zekerheid wordt toch ook nog gevraagd of er ‘klachten, ziekten en/of aandoeningen zijn die (…) niet zijn genoemd’. Wordt alles met ‘nee’ ingevuld, dan moet extra bevestigd worden dat ‘u nog nooit een klacht, ziekte of aandoening heeft gehad’. Want dat is natuurlijk uiterst verdacht!
Als huisarts heb ik honderden keuringen gedaan en ik was altijd ‘puntje precies’ maar deze vragenlijst lijkt meer op een politieverhoor
Ik pak er even het lijstje van de ’20 gevaarlijkste jobs ter wereld’ bij: houthakker, vuilnisman, onderwaterlasser, arbeider op een booreiland, dakdekker, dierenarts, visser, metaalarbeider, piloot, toreador/rodeorijder, landbouwer, mijnwerker, politieagent/beveiliger, brandweerman, vrachtwagenchauffeur, koerier, stuntman/stuntvrouw, bouwvakker, elektricien en soldaat. Joris is echter geen van alle. Hij is ruim een half jaar geleden bij de overheid als econoom begonnen en is in loondienst. De financiële belangen zijn niet eens zo groot. Het gaat om een aanvullende verzekering voor het geval er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Kortgeleden kocht hij samen met zijn vriendin een huis en de hypotheekadviseur attendeerde het stel toen op deze optie.
Als huisarts heb ik honderden keuringen gedaan en ik was altijd ‘puntje precies’ maar deze vragenlijst lijkt meer op een politieverhoor. Nog voor de eerste vraag worden in mate van ernst de consequenties vermeld, wanneer de vragen niet juist of onvolledig worden beantwoord: ‘De afhandeling van de aanvraag loopt vertraging op – de verzekeraar stopt de verzekering in de toekomst – de verzekeraar geeft geen uitkering bij overlijden – de verzekeraar geeft geen uitkering bij arbeidsongeschiktheid – de verzekeraar vraagt een ontvangen uitkering terug – u krijgt een registratie in frauderegisters van verzekeraars.’ Nadrukkelijk wordt geëist dat alles vanaf de geboorte wordt opgegeven. De verzekeraar dient dus te weten, dat Joris op peuterleeftijd met buikpijn kampte en dat hij in zijn puberteit na een intensieve hockeytraining wel eens rugpijn kreeg. Tja en dan hebben wij het nog niet eens over hoofdpijn en moeheid bij extreme stress.
Ik zou in gewetensnood raken, wanneer mij deze uitputtende vragenlijst zou worden opgestuurd. Bij elk van de dertien vragen zit namelijk wel iets wat voor mij van toepassing is. Maar de verzekeringsmaatschappij is duidelijk: ‘Twijfelt u of weet u iets niet zeker? Geef dit dan aan.’ Het staat aan het begin van de eerste reeks met vragen en aan het eind nogmaals maar dan vetgedrukt: ‘Twijfelt u over de beantwoording van de vragen of kunt u zich niet alle eerdere klachten, ziekten of aandoeningen meer herinneren? Geef dan (…) aan over welke antwoorden u twijfelt en waarom. Of wat u niet zeker weet.’ Wie zonder enige twijfel alle vragen van deze lijst met ‘nee’ beantwoordt, is volgens mij niet eerlijk en riskeert een plek in de frauderegisters van verzekeraars. Dat wil ik Joris niet aandoen. Daarom heb ik hem geadviseerd om niet met deze inquisiteur in zee te gaan.
Om redenen van privacy is de naam gefingeerd.