Vieze ziekenhuizen in Zembla

Nederlandse ziekenhuizen nemen het niet zo nauw met de regels op het gebied van hygiëne. Zo worden de voorschriften voor handhygiëne op grote schaal overtreden. Dat blijkt uit beelden met de verborgen camera die het tv-programma Zembla vrijdagavond uitzendt.

 

 

Artsen en verpleegkundigen spreken elkaar niet op overtredingen van de hygiëneprotocollen. Ze dragen ringen, horloges, armbanden en piercings, terwijl dat ten strengste verboden is. Met het dragen van sieraden kunnen levensbedreigende bacteriën aan patiënten worden overgedragen.

Artsen
“We zien wel dat artsen zich niet aan de regels houden, maar we durven er niets van te zeggen”, vertelt een verpleegkundige in de uitzending. En dat terwijl de ziekenhuizen zeggen dat de ‘open cultuur’ een belangrijk speerpunt is.

Johan Lange, hoogleraar chirurgie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, constateert dat die angst gevaarlijke situaties voor de patiënt oplevert. Hij zegt in Zembla: “De cultuur is op dit moment ongeschikt om elkaar aan te spreken.”

(lees verder bij ad.nl)

Voor Vieze ziekenhuizen II  ging verslaggever Ton van der Ham opnieuw undercover. In de eerste aflevering deed hij dat als schoonmaker, deze keer biedt hij zich gedurende vier weken aan als vrijwiller patiëntenvervoer in het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini-Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Hij brengt patiënten naar de operatiekamer en is ook gastheer op een verpleegafdeling.

Vieze ziekenhuizen II
vrijdag 21 september
21.00 uur
Nederland 2

 

 

 

 

Bekijk hier Deel I: Vieze ziekenhuizen (2009)

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Delen