Virtual reality in de zorg

Naast zijn werk als arts-assistent leidt Stefan van Rooijen twee start-ups, waarmee hij virtual reality in de zorg wil brengen.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld Nout Steenkamp

Stop talking, start walking. Zo sluit Stefan van Rooijen (29) zijn e-mailhandtekening af. Wie de anios spreekt, begrijpt wat hij bedoelt. Het citaat past bij hem. Hij krijgt het in de opvoeding mee. Niet lullen, maar poetsen, zeggen ze in de Betuwe, waar zijn wieg staat. Van Rooijen komt uit een boerenfamilie, maar kiest voor de zorg.

Als hij wordt uitgeloot voor geneeskunde start hij met technische geneeskunde. “Maar de echte patiëntenzorg trok me toch meer.” En dus waagt hij met zijn propedeuse op zak nog een poging. Dan wordt hij wel ingeloot, in Nijmegen. “In de geneeskundeopleiding miste ik dan weer een beetje de drang naar innovatie.”

Die vindt hij na zijn opleiding wel bij het REshape Innovation Center, de innovatieve poot van het Radboud UMC. “Ik deed er onder meer onderzoek naar de behoeften van patiënten in het ziekenhuis. Daar kwamen twee dingen uit: contact met de thuisomgeving tijdens een ziekenhuisopname én beter worden voorbereid op een behandeling.”

‘Met 3D-filmpjes informeren we patiënten over ziekenhuisbehandelingen, om ze goed voor te bereiden en angst weg te nemen’

In Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven krijgt Van Rooijen in 2015 de kans om te promoveren, met een onderzoek naar naadlekkage, de meest voorkomende complicatie bij darm-kankeroperaties. Tegelijkertijd begint hij in samenwerking met de Health Innovation Campus van MMC twee start-ups, VisitU en Infor-Med, waarmee hij inspeelt op eerdergenoemde behoeften van patiënten. “VisitU is vooral voor kinderen”, legt Van Rooijen uit. “Met behulp van een virtual reality-bril kunnen ze via een app contact leggen met een 360 graden camera thuis, op school of op een feestje.” Bij Infor-Med is virtual reality ook het uitgangspunt. “Met 3D-filmpjes informeren we patiënten over ziekenhuisbehandelingen, om ze goed voor te bereiden en angst weg te nemen.”

Kartonnen VR-brilletje

De arts-onderzoeker is overtuigd van zijn idee, maar: “In de zorg moet je een doordouwer zijn. Het ondernemingsklimaat is schrikbarend. Patiënten wil je geen geld vragen. Zorgverzekeraars vergoeden alleen bewezen zorg en geen enkele innovatie is bewezen. Ziekenhuizen hebben wel innovatiepotjes, maar dan blijft het vaak bij een pilot.” Uiteindelijk komt Van Rooijen voor financiering uit bij het bedrijfsleven. “Het is de enige manier. Voor deze partijen is het interessant om zichtbaar te zijn als partner in de zorg.”

Inmiddels maken al verschillende ziekenhuizen gebruik van de VR-brillen. “Voor Infor-Med hebben we 25 VR-producten gemaakt, variërend van operaties en een MRI-scan tot het plaatsen van een spiraaltje.” Momenteel onderzoekt Van Rooijen de mogelijkheden om deze via thuisarts.nl of een ander platform aan te bieden. “Dan kunnen patiënten de filmpjes gewoon thuis, met een kartonnen VR-brilletje, bekijken.”

Zijn promotietraject heeft Van Rooijen vorig jaar afgerond. Nu werkt hij fulltime als arts-assistent op de afdeling chirurgie in MMC. Omdat hij ook nog allerlei nevenactiviteiten heeft, steekt hij wat minder uren in zijn ondernemingen. “Dat kan nu ook. We hebben vijf mensen in dienst.” Voor hem is het een ideale combinatie, die van dokter, innovator en ondernemer. “Je moet weten wat er speelt, waar patiënten behoefte aan hebben, voordat je kunt innoveren en ondernemen.”

Delen