‘Voetbal was goedbetaalde hobby’

Blessureleed zorgde ervoor dat Vincent Gouttebarge niet alles uit zijn profvoetbalcarrière heeft kunnen halen. Maar door zijn blessures is de Fransman wel onderzoeker en docent aan het AMC geworden.

Tekst: Martijn Reinink

Tennis, tafeltennis, judo, voetbal. In zijn geboorteplaats Vichy, Frankrijk, beoefende Vincent Gouttebarge (40) als kind vele sporten. “Tot ik een jaar of veertien was”, herinnert hij zich. “Toen heb ik alle pijlen op het voetbal gericht. Mensen om mij heen zagen dat ik talent had.” Zijn ouders vonden het prima, maar drukten hem wel op het hart dat school het belangrijkste was. “Zo stond ik er zelf ook in. Je kunt heel talentvol zijn als jeugdspeler, maar de kans dat je prof wordt, is niet zo groot. En als je het al redt: een voetbalcarrière duurt maximaal vijftien jaar. Ik voetbalde omdat ik het leuk vond, maar ik droomde niet van een bestaan als beroepsvoetballer. Ik wilde gymleraar worden.”

Daarom studeerde Gouttebarge bewegingswetenschappen op het moment dat hij doorbrak als prof bij AJ Auxerre. Via FC Cournon d’Auvergne, uitkomend in de laagste Franse profklasse, belandde hij in Nederland. “Voor het hoogste niveau in Frankrijk kwam ik te kort, dus toen ik op proef mocht komen bij Eredivisieclub FC Volendam heb ik die kans gegrepen.”

Na een succesvolle stage kreeg hij een contract in Volendam en veroverde hij al snel een basisplek. “Hoewel we in de degradatiezone bivakkeerden, presteerde ik niet slecht. Willem II toonde interesse, die club speelde destijds Champions League.” Een ernstige knieblessure gooide echter roet in het eten. In plaats van een transfer naar Tilburg reed Gouttebarge dagelijks op en neer naar het Sportmedisch Centrum van de KNVB in Zeist om te revalideren. “Elk nadeel heeft z’n voordeel”, haalt hij een Cruijffiaanse wijsheid aan. “Want in dat sportcentrum werd mijn interesse voor de medische wereld gewekt.” De Fransman startte in 2002, naast het voetbal, met de studie geneeskunde in het AMC in Amsterdam.

Mentale gezondheid

Door zijn knieblessure zou hij op voet-balgebied geen stap meer omhoog maken. Na Volendam kwam Gouttebarge nog vijf seizoenen uit voor FC Omniworld in de Eerste Divisie, wat goed te combineren viel met zijn studie. Buiten het voetbal kende hij meer succes: in 2008, het jaar nadat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, rondde Gouttebarge een proefschrift over klinimetrie af. Hij promoveerde en behaalde de graad van doctor. “Ik ben er in die periode achter gekomen dat onderzoek doen heel erg bij mij past. Ik ben iemand die graag georganiseerd en systematisch werkt.” En sportfanaat die hij is, wilde hij zijn wetenschappelijke werk in dienst stellen van de topsport.

Lees verder (pdf).

AA06-2016p020-021b

Delen