Voor ouderen geen dure medicijnen?

Oudere mensen met kanker blijken dure geneesmiddelen tegen deze ziekte vaak niet te krijgen, hoewel die wel effectief bij hen kunnen zijn. Dat stelde prof. Dr. Carin Uyl-de Groot van het Erasmus MC donderdag 4 oktober op een congres in Rotterdam over geneesmiddelen.

 

Onder meer oudere patiënten met darmkanker en de ziekte van Kahler (multiple myeloom) hebben minder goed toegang tot nieuwe medicijnen. Als redenen om een middel niet te geven, wordt genoemd dat veel ouderen naast kanker ook andere aandoeningen hebben, bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Dit maakt hen, samen met de afname van het lichamelijk en psychisch functioneren, kwetsbaar.

Wel effectief
De kwetsbaarheid van zieke senioren kan de behandeling van kanker beïnvloeden. Dit neemt volgens Uyl-de Groot echter niet weg dat dat de geneesmiddelen toch effectief kunnen zijn bij deze senioren. Bovendien voert zij aan dat relatief gezonde ouderen de nieuwe medicatie vaak evenmin krijgen.

De hoogleraar wijst op het gebrek aan kennis over de werkzaamheid van medicijnen bij meervoudig zieke ouderen. Aan wetenschappelijk geneesmiddelenonderzoek doen vooral jonge, relatief gezonde deelnemers mee.

[Bron: Erasmus MC]

Delen