Vooruit zorgen
Hoe cynisch is dit. In het verlengde van het bericht over het onderzoek van Justitie tegen het Tergooi Ziekenhuis kijk ik op Twitter naar hoe op dit nieuws wordt gereageerd door te zoeken op ‘Tergooi’. En het eerste dat ik tegenkom is het Twitteraccount van het ziekenhuis zelf met deze boodschap: ‘Tergooi, ziekenhuis in Gooi en Vechtstreek met locaties in Hilversum, Blaricum en Weesp, wil uitgroeien tot voorhoedespeler in de zorg. Tergooi zorgt vooruit’.
Voor wie het nieuws rond Tergooi niet meer helder op zijn netvlies heeft: het ligt onder vuur door wat er mis ging rond de dood van de 21-jarige hockeyer Rogier Mooij. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd geconcludeerd dat de zorg door de longarts ‘ernstig tekort’ schoot. Het ziekenhuis bood zijn moeder een zwijgcontract aan, waarbij het haar een schadevergoeding gaf in ruil voor afzien van aangifte doen.
[Tweet “Is het niet tijd dat ziekenhuizen schoon schip maken rond eerder afgesloten zwijgcontracten?”]
Een wonderlijke invulling van het credo ‘vooruit zorgen’. Het zou van fatsoen getuigen als het ziekenhuis die tekst – in ieder geval tijdelijk – zou verwijderen. En gelet op het feit dat de Inspectie inmiddels veel meer meldingen over zwijgcontracten heeft ontvangen, zou het goed zijn als ook andere zorgaanbieders de moeite nemen om hun communicatieboodschap eens aan een kritische blik te onderwerpen. Als die boodschap niet in overeenstemming is met de feiten, is de geloofwaardigheid van de boodschapper geen stuiver meer waard.
De Belastingdienst biedt zwartspaarders soms de mogelijkheid om alsnog aangifte te doen en zo een boete of verdere problemen te ontlopen. Zouden er al zorgaanbieders zijn die naar analogie hiervan een communicatiestrategie aan het ontwikkelen zijn om schoon schip te maken over een eerder afgesloten zwijgcontract, voordat ze worden ingehaald door de Inspectie? Een kwestie van vooruit zorgen, nietwaar.
4 reacties
Volledig eens met deze blog.
Iedereen zou “de moeite moeten nemen om hun communicatieboodschap eens aan een kritische blik te onderwerpen. ”
“Als die boodschap niet in overeenstemming is met de feiten, is de geloofwaardigheid van de boodschapper geen stuiver meer waard. ”
Dit is een universele waarheid, die geldt voor zorgverleners, politici, journalisten en ga maar door.
J. vd Marel
4 mei 2016 / 20:32Opeens vraag ik me af: wat als het niet zou gaan om een jonge talentvolle hockeyer, maar om een psychotische, buitengewoon getalenteerde muzikant ?
Een muzikant die mensen in vervoering kon brengen maar die door onvoldoende psychiatrische opvang geen andere mogelijkheid zag dan voor de trein te springen?
Wat zou dan de communicatieboodschap zijn van van Wijck?
E.Kriek
4 mei 2016 / 21:03Precies hetzelfde als wanneer het een volstrekt ongetalenteerde bordenwasser zou betreffen: wat vreselijk.
Frank van Wijck
4 mei 2016 / 22:36Zwijgcontracten zijn een schande voor onze zorg.
(Het feit overigens dat 75% van de toezichthouders in de zorg een financieel-juridische achtergrond heeft helpt hierbij niet. )
http://politiek.tpo.nl/2016/05/03/doden-wal-en-schip-keren-ggz-beleid-minister-schippers/
Tegelijkertijd: zwijgcontracten aan de kaak stellen, en geheel voorbij gaan aan bovenstaand?
De problematiek in de GGZ wordt al lang doodgezwegen.
Geen zwijgcontract voor nodig.
E.Kriek
5 mei 2016 / 19:47