Kamer voor aanpassing artikel 13

Deze week heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel van minster Schippers om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet aan te passen. Door deze aanpassing hoeven zorgverzekeraars zorg bij niet-gecontracteerde zorgverleners niet meer te  vergoeden. Veel zorgverleners en patiënten voerden actie tegen dit voorstel. Directeur kennismanagement en netwerken bij VvAA Edwin Brugman: “We hopen dat de Eerste Kamer alsnog luistert naar de argumenten van zorgverleners en patiënten om deze wijziging niet door te voeren. Wij maken ons ernstige zorgen over de gevolgen van de wetswijziging voor zowel zorgverleners als patiënten. De zorgverzekeraar komt nu veel te veel op de stoel van de zorgverlener.”

 Zorgverleners en patiëntenverenigingen overhandigden vorige week nog een petitie tegen aanpassing van artikel aan de voorzitter van de Commissie van VWS. De petitie – met 130.000 adhesiebetuigingen – was een initiatief van VvAA en de landelijke petitiegroep ‘Red de vrije artsenkeuze’. De petitie werd in Den Haag aangeboden vlak voordat de Tweede Kamer over het recht op vrije artsenkeuze in debat ging.

Ledenorganisatie en dienstverlener in de zorg VvAA startte in april een petitie tegen de wijzigingen in de Zorgverzekeringswet met betrekking tot de vrije artsenkeuze. Onder de 130.000 steunbetuigingen waren ook de likes van de Facebook-pagina ‘Red de patiënt’ en de ruim 5000 reacties die via de site artsenauto.nl binnenkwamen.

Delen