Vrije medicijntarieven beste optie

Vrije onderhandelingen over de prijs van medicijnen is de beste optie voor de toekomst. Dat stellen Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid, meldt de Volkskrant donderdag.

 

 

De minister wilde advies nu de vaste prijzen voor de diensten die de apotheek levert zijn afgeschaft. Kan, voorheen voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), en Reibestein, voormalig partner bij McKinsey, zien voordelen in de vrije prijsvorming. “Wij constateren dat de sector goed presteert tegen lage kosten en dat de patiënten tevreden zijn.” Volgens Reibestein moeten aptohekers en verzekeraars elkaar wel nog vinden. “Men is op een pad van liberalisering gezet, vaste prijzen zijn losgelaten. Dat is nogal een verandering.”

Wel is er snel meer onderzoek nodig naar de financiële situatie van apothekers. Zij klagen dat ze het financieel moeilijk hebben sinds de lagere prijzen en vrije tarieven voor medicijnen zijn ingevoerd. Ook moet de klacht van apothekers worden onderzocht dat medicijnen vaak niet op tijd worden geleverd door het preferentiebeleid, waarbij verzekeraars alleen goedkope medicijnen van geselecteerde fabrikanten vergoeden.

Lees verder bij de Volkskrant.

Delen