Vuurwerk

Het jaarlijks terugkerende spel is weer begonnen. In het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg is een volumegroei van slechts 0,8 procent afgesproken. Maar er zijn weer ziekenhuizen die doodleuk zeggen: ‘Prima, maar dat is slechts een landelijk gemiddelde volumegroei voor alle ziekenhuizen in Nederland. Negeer bij zo veel mogelijk ziekenhuizen die afspraak en zet daar fors in op krimp – maakt ons niet uit welke ziekenhuizen je daarvoor kiest – en creëer zo ruimte om in ons ziekenhuis een flinke groei mogelijk te maken.’

Tom Kliphuis, bestuursvoorzitter van coöperatie VGZ, heeft het over ziekenhuizen die uitgaan van 8 procent meer budget. En volgens Zorgvisie zitten er zelfs ziekenhuizen tussen die zo ver durven te gaan dat ze 15 procent volumegroei eisen. Dat de zorgverzekeraars dit – met het oog op dat hoofdlijnenakkoord – ‘waanzinnig’ noemen, is begrijpelijk. Ook toont het aan hoezeer het in de ziekenhuiswereld ieder voor zich is.

In de ziekenhuiswereld is het ieder voor zich

Eigenlijk is het enig juiste antwoord van de zorgverzekeraar na het aanhoren van de eis voor die exorbitante volumegroei: ‘Dan zijn de contractbesprekingen nu afgelopen’. Maar de zorgverzekeraars hebben de plicht hun verzekerden continuïteit van zorg te bieden, en die wetenschap gebruiken de betreffende ziekenhuizen. Wie had het daar nog over macht van de zorgverzekeraars?

De vraag is wat hen nu te doen staat. De betreffende ziekenhuizen aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat niet werken, dat hebben ze op voorhand al duidelijk gemaakt met de eis die ze rücksichtslos op tafel hebben gelegd.

Ivo Knotnerus zei gisteren via Twitter wat ze wél moeten doen, namelijk wat hij schreef in zijn recente open brief. Aan Kliphuis liet hij weten te hopen op stevig vuurwerk. Dat kan inderdaad niet uitblijven. De rook die uit de kamers komt waarin de contractonderhandelingen plaatsvinden, zal tot het laatste moment geen witte rook zijn.

Delen