VWS legt uit

Het bericht dat de politie per 1 januari 2017 stopt met het vervoer van verwarde personen die geen strafbaar feit plegen leidt op Twitter tot verhitte reacties. ‘Dreigement politie om verwarde personen niet meer mee te nemen is vooral bewijs dat betrokken zorgpartijen nog steeds hun werk niet doen’, lezen we bijvoorbeeld. Maar ook: ‘Wat een wanbeleid’. Beide zijn onjuist. De politie uit geen dreigement en de beslissing is niet het gevolg van wanbeleid, maar van bewust beleid.

Psychiater Bram Bakker zocht de nuance door te Tweeten: ‘Er is nu dus enorme kans voor ggz om met constructief voorstel opvang verwarde personen te komen. Dus niet klagen maar initiatief nemen’. En Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland, reageerde daar direct op met: ‘Eens. In de maak’. Het probleem is alleen dat deze geïnformeerde partijen inhoudelijk en beleefd reageren en daarmee veel minder opvallen dan de populisten die niet de feiten kennen, maar meteen moord en brand beginnen te schreeuwen.

Het is dan ook goed dat het ministerie van VWS de moeite neemt om de zaak even in het juiste perspectief te plaatsen, door in een nieuwsbericht inhoudelijk in te gaan op de bedoelingen achter het voorgenomen beleid om de politie vanaf 1 januari aanstaande geen rol meer te laten spelen in het vervoer van verwarde personen die geen strafbaar feit plegen. Dit gebeurt ‘in lijn met de aanbevelingen van het aanjaagteam, in goede afstemming tussen alle partijen’, lezen we hier.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het ministerie zich rechtstreeks tot het publiek wendt om berichtgeving in perspectief te plaatsen. De eerste keer was een paar weken geleden, na een uitzending van het tv-programma Buitenhof. Het mag vaker.

Delen