Walnotenpesto

In elk jaargetijde geniet Magda Adema (63, integraal therapeut/yogadocent) van de rijke oogst van groenten en fruit uit eigen tuin.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Herbert Wiggerman/DB

 

 

“Wij eten graag puur, zonder al te veel poespas. Dankzij onze fruitbomen, bessenstruiken en een moestuin lukt het om grotendeels uit eigen tuin te eten. Onze diepvries zit altijd vol dozen met van alles en in de kelder staan rijen potten met geweckt fruit en jam. Vanaf eind september rapen we manden met walnoten van de oude walnotenboom die er al stond toen we hier dertig jaar geleden kwamen wonen. Ik verwerk ze onder meer in een pesto die heerlijk is bij stokbrood of in een kom zelfgemaakte soep.”

AA10-2015P074

Walnotenpesto

(voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 200 gram gepelde walnoten
  • 200 gram geraspte oude kaas
  • 130 ml olijfolie (of meer)
  • 6 flinke tenen knoflook
  • 1 flinke bos verse basilicum (bijvoorbeeld van 2 potjes)
  • 1 eetlepel heldere honing
  • versgemalen peper
  • eventueel wat zout
Bereiding

Meng in een keukenmachine met een sikkelmes alle ingrediënten tot een homogene brij. Voeg de olijfolie geleidelijk toe. U kunt het recept naar eigen smaak aanpassen door de hoeveelheden te veranderen! Serveer bij de borrel met stokbrood of toastjes. Een schepje van deze pesto is ook heerlijk in een kom verse tomatensoep of pompoensoep.

Het recept levert een flinke hoeveelheid op; wat u overhoudt, kunt u invriezen. Tip: vries in leuke vormpjes in (heel goed tot de bodem aandrukken), zodat u het later op bijzondere wijze kunt opdienen (de pesto is in een paar uur ontdooid).

Advies van Magda Adema: bewaar eventuele restjes maar kort in de koelkast, want in rauwe knoflook in olie kan zich Clostridium Botulinum ontwikkelen.

Wijntip Han Sjakes

De pesto is veel zwaarder van smaak dan ik dacht, realiseerde ik me na de eerste hap. Dit zaaide twijfel over de keuze voor riesling en grüner veltliner. Zouden deze twee kwieke, friszure wijnen wel zijn opgewassen tegen de kracht van de groene saus?

Zoals verwacht deden de groene aroma’s van de twee druiven het goed bij de royale dosis verse basilicum in de pesto. En de vrees dat de strakke zuurgraad zou botsen met de ronde vettigheid van de walnoten, kaas en olijfolie bleek onterecht. Integendeel, die frisheid bleek in dit geval juist onmisbaar te zijn. Een vollere, rondere wijn zou mijn bruschetta onverteerbaar zwaar hebben gemaakt.

Duidelijk een match deze keer op basis van contrast in plaats van harmonie. Maar niet in alle opzichten. De deelnemers van het spel vinden elkaar namelijk in het zoete element. Het zoetje in beide wijnen – dat ik eerlijk gezegd niet had verwacht aan te treffen – sluit perfect aan bij de honing in de pesto. Yin en yang. Op twee fronten een schot in de roos.

Sankt Anna, Riesling, Pur Mineral, 2014 Vitale, zelfverzekerde en überfrisse wijn uit de Pfalz. Pittig, gevuld en kruidig, met een verborgen zoetje. Zeer smaakvol. Veel riesling voor dit geld (€ 5,99, Jumbo).

H&M Hofer, Grüner Veltliner, Vom Vogelsang, 2014 Herman & Maria uit Oostenrijk tekenen voor een sappig-frisse, licht peperige wijn met appel, perzik, een prikje koolzuur en aardig wat restsuiker. Biologisch (€ 9,49, Grapedistrict).

 

 

Delen