‘We hebben gewoon zin in een nieuw avontuur’

Artsenstel emigreert naar Noorwegen

Huisarts Arjan van den Akker en aios Marijn Radersma emigreren over drie maanden naar het Noorse Haugesund. “Misschien raar, maar we waren daar nog nooit geweest toen we het besluit namen om te gaan.”

Tekst: Richard Hassink Beeld: De Beeldredaktie/Diederik van der Laan

Zíj is bijna klaar met haar opleiding tot maag-, darm- en leverarts in Amsterdam, híj is waarnemend huisarts in de regio Haarlem, en samen met Carel (2) en Louise (1) vertrekken ze naar de Noorse kustplaats Haugesund (37.000 inwoners) om daar een nieuw leven op te bouwen. Arjan van den Akker en Marijn Radersma (beiden 36) hebben hun huis in Badhoevedorp verkocht, het arbeidscontract met het streekziekenhuis in Haugesund getekend en de verhuisdatum – 10 maart 2021 – bepaald. Arjan: “Marijn begint 1 april in het ziekenhuis, dat geeft ons tijd om te settelen en om in quarantaine te gaan, want zoals het er nu naar uitziet, is dat laatste – gezien de coronasituatie – een vereiste om Noorwegen überhaupt in te komen.”

Dat ze hun bullen oppakken om ergens anders opnieuw te beginnen, is voor de meeste mensen in hun omgeving geen verrassing. In 2014 trok het tweetal al een klein jaar met een Toyota Landcruiser door zuidelijk Afrika. Marijn: “Dat was zo’n fantastische ervaring dat we afspraken om, als ik klaar zou zijn met mijn opleiding tot MDL-arts, weer zo’n grote reis te gaan maken.” Arjan vertelt dat de komst van de kinderen het reisvirus temperde. “De avontuurlijke manier waarop we destijds reisden, is niet geschikt met kinderen. Maar wat ook meespeelt, is dat het voor Marijns carrière niet goed is om er een jaar uit te gaan. De arbeidsmarkt voor MDL-artsen is namelijk niet heel florissant.”

En dus werd het een nieuw leven in een ander land waar ze hun beroep kunnen uitoefenen. Australië passeerde de revue, Nieuw-Zeeland was een goede optie. “Maar uiteindelijk vonden we die landen te ver”, vertelt Marijn. “Onze ouders worden ouder en kwetsbaarder en ik ben enig kind. Als er iets gebeurt, ben je vanuit Noorwegen toch sneller hier dan vanuit Nieuw-Zeeland.” Arjan benadrukt dat ze niet weggaan uit onvrede over hun leven of over de situatie in Nederland. “Nee, we zijn hier gelukkig, maar hebben gewoon zin in een nieuw avontuur.”

En hoezo Noorwegen? Het tweetal kijkt elkaar aan en begint te lachen. Arjan, nu serieus: “Op de Emigratiebeurs die we in februari bezochten, bleken nogal wat Noorse ziekenhuizen op zoek naar medisch specialisten. Dat er zo’n sterke vraag is naar MDL-artsen, heeft een rol gespeeld in onze keuze voor dit land.” Marijn vult aan: “Uiteindelijk viel de keuze op Haugesund, omdat die plaats niet al te noordelijk ligt, met steden als Stavanger en Bergen in de buurt. En het streekziekenhuis daar is redelijk groot en heeft meerdere MDL-artsen en aiossen in dienst, dus ik kan me daar goed ontwikkelen.”

‘Als we straks een half uurtje naar het oosten rijden, zitten we midden in de wildernis’

De twee artsen bekennen dat ze vooraf niet echt iets hadden met Noorwegen. “We zijn er welgeteld één keer eerder geweest: een skivakantie in Trysil, in het oosten van Zuid-Noorwegen”, vertelt Arjan. “Het belangrijkste was voor ons dat het een natuurland zou zijn. Als we straks een half uurtje naar het oosten rijden, zitten we midden in de wildernis.”

De coronapandemie heeft een flinke impact op de voorbereidingen, vertellen ze. “Als mensen emigreren, verwacht je misschien dat ze de plek waar ze heengaan, helemaal napluizen. Het klinkt misschien raar, maar op het moment dat wij besloten naar Haugesund te gaan, waren we daar nog nooit geweest. Het was gewoon niet mogelijk vanwege corona.”

Toen in augustus de Noorse grenzen even opengingen voor toeristen, pakte Marijn – Arjan kon vanwege werkverplichtingen niet mee – voor een paar dagen het vliegtuig naar Noorwegen. Marijn: “Iedereen die ik daar ontmoette, was heel hartelijk. Het hoofd interne geneeskunde, met wie ik eerder via Skype een sollicitatiegesprek had gevoerd, heeft me voorgesteld aan mijn collega’s en me rondgeleid in het ziekenhuis. En ik heb meteen een huurhuis kunnen regelen via een Noorse website, een soort kruising tussen Marktplaats en Funda.”

Tolken

De reis naar hun nieuwe woonplaats gaat het artsenstel in maart maken, in een Toyota Landcruiser. In januari 2017 haalden ze de cover van Arts en Auto met zo’n auto. Het is niet dezelfde, vertelt Arjan. “Toen we kinderen kregen, gebruikten we de Toyota nauwelijks meer. We verkochten hem en kregen verschrikkelijke spijt, dus we hebben nu precies hetzelfde model gekocht, maar dan met 300.000 kilometer minder op de teller.”

‘Ik zoek eerst een baantje in een koffiebar om zo de smalltalk te leren’

Als Marijn, Arjan, Carel en Louise straks beginnen aan hun nieuwe leven, gaat Arjan niet meteen werk zoeken als huisarts. “Er is werk genoeg, maar ik wil eerst zien dat de kinderen zich settelen. En de taal goed leren. Marijn heeft straks bij het meeste patiëntencontact een verpleegkundige in de buurt die kan tolken, maar voor een huisarts ligt dat anders. Daarom wil ik kijken of ik voor een paar maanden een baantje in een koffiebar of zoiets kan vinden, om echt de smalltalk te leren. Sowieso denk ik dat we de taal pas echt goed daar leren, al hebben we nu in Nederland ook Noorse taalles.”

En de stugheid waar de Noren om bekend staan, zien ze daar tegenop? “We hebben gehoord dat Noren beleefd en vriendelijk zijn, maar dat ze graag wat afstand houden. Ach, in Amsterdam wisten we de eerste tijd ook niet wie er naast ons woonden. We gaan gewoon keihard ons best doen, we zien wel wat er terugkomt.”

Blog

Wilt u op de hoogte blijven van de belevenissen van Arjan van den Akker en Marijn Radersma? Met ingang van januari 2021 gaan ze op artsenauto.nl een blog bijhouden over hun emigratie naar Noorwegen.

Delen