Wereldwijd samenwerken

Vroeger zocht ik mensen op voordat ik met ze ging samenwerken. We dronken een kop koffie, waarbij we praatten over het werk en wat we van elkaar verlangden. Mooi en effectief, maar tijdrovend als de deadline nadert. Bovendien, hoe vind je iemand die historische gegevens kan natrekken of een Franse tekst corrigeren?

Ik maak nu een boek met vijftig auteurs. Terwijl de deadline nadert, stapelt het werk zich op. Tijd voor koffie is er niet, maar de noodzaak om hulp in te schakelen is des te groter. En omdat ik zelf freelancer ben, werk ik graag met andere freelancers. De afgelopen weken ben ik verslaafd geraakt aan Elance.com, een site voor het uitbesteden van werk, waarin bijna 100 miljoen euro per jaar omgaat. Freelancer.com is een soortgelijk platform. Je kunt op die platforms je website of nieuwsbrieven laten ontwerpen, administratieve klussen uitbesteden, zoals het op orde maken van een database, of opgenomen dictaten laten uittypen.

We communiceren allang niet meer alleen over werk

Ik begon voorzichtig, met een klein klusje. Het kost wel wat tijd om een opdracht te schrijven die niets te raden overlaat, maar dat loont door een duidelijke samenwerking. Kort nadat de aankondiging geplaatst was, stroomden de aanbiedingen binnen.

De site vermeldt ook hoe vorige opdrachtgevers de betrokken freelancer hebben beoordeeld. Ik heb geleerd om niet voor de goedkoopste te gaan. Loon naar werken bespaart mijzelf de meeste tijd. Je wordt als opdrachtgever ook beoordeeld door je klanten, dus voor bruusk werkgeversgedrag is geen plaats. Zo heb ik nu al honderden uren werk uitbesteed in een wereldwijd web van freelancers, dat voor mij inmiddels vaste vormen aanneemt. Ik keer steeds weer terug naar dezelfde freelancers. We communiceren allang niet meer alleen over werk. We mailen over de Canadese politiek, de Indiase moesson, de Italiaanse economie en het studietempo in de VS. Ook dat maakt de wereld kleiner. Alleen de koffie ontbreekt.

 

Delen