Wie schrijft, die blijft

Schrijven is onderdeel van je opleiding. Maar sommigen doen het ook voor zichzelf. Er zijn er zelfs die een boek hebben uitgebracht. “Schrijven is iets wat bij mij hoort.”

Tekst: Anouk Brinkman

“Schrijven is voor mij een manier om mijn gedachten te ordenen. Als ik een medisch dossier uitwerk, kunnen stukjes op hun plek vallen. Voor mezelf schrijf ik op allerlei manieren, soms gedichten of anekdotes, dan weer korte verhalen.”

Anna Verhulst

Anna Verhulst (26), aios interne geneeskunde in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, begon tijdens haar studie geneeskunde met het schrijven van columns voor de Observant, het weekblad van de Universiteit Maastricht. Deze columns, over haar ervaringen als co-assistent, zijn in 2015 gebundeld in Het is wit en staat in de weg. Op dit moment schrijft Anna eens per kwartaal een blog voor de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) en incidenteel opiniestukken voor landelijke media.

“Als kind schreef ik altijd verhaaltjes, ik denk ingegeven door mijn vader, die zelfverzonnen verhalen vertelde en een aantal boeken heeft geschreven. Toen ik in Maastricht studeerde, ben ik zo brutaal geweest een mail te sturen naar de Observant met de vraag of ik voor ze mocht schrijven. Ik ben online begonnen; later verschenen mijn columns ook in de papieren editie. Ruim een jaar lang schreef ik wekelijks. Als je elke week iets moet schrijven, ga je anders naar je vak kijken. Je verbaast je bijvoorbeeld sneller over situaties.”

Positieve effecten

Uit internationale wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat schrijven verschillende positieve
effecten heeft. Je leert jezelf communicatief beter te uiten, het helpt om emotionele gebeurtenissen te verwerken en je geheugen functioneert beter als je over je gedachten en emoties schrijft.

Kinderarts en schrijver Paul Brand zei in een interview in Arts en Auto eens dat hij een betere dokter is geworden door te schrijven. “We leren niet door te lezen, maar door informatie te verwerken. Wetenschappelijk schrijven helpt de stof beter te doorgronden. Creatief schrijven vraagt om andere vaardigheden, je moet je kunnen verplaatsen in de belevingswereld van anderen.”

Sanne de Bock

Sanne de Bock (24) studeert geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en zit in het tweede jaar van haar co-schappen. Vorig jaar verscheen haar debuutroman De strijd om Aera – Verraad, deel een van een trilogie die ze de komende twee jaar wil uitbrengen. “Ik vind het heerlijk om in mijn eigen wereldje te vluchten, waar ik dingen kan laten plaatsvinden die in het echt niet kunnen gebeuren.” Sanne beaamt dat ze door het creatief schrijven leert zich in een ander te verplaatsen en dus ook in een patiënt. “Ik kan me voorstellen dat je door te schrijven de patiënt meer als een persoon dan als een ziekte gaat zien. Al weet ik niet of ik dat beter kan dan iemand die niet schrijft.”

Midden in de tekst

“De stukken die raken aan leven en dood, blijven me het meest bij”, zegt Anna. “Ik voerde eens een gesprek waarbij ik een man moest vertellen dat hij waarschijnlijk snel doodging. De patiënt en zijn vrouw waren allebei zó lief en dat maakte zo veel indruk op mij. Ik heb daarna een potje zitten janken in de artsenkamer.

Als ik zoiets opschrijf, heb ik de tekst in gedachten al helemaal opgebouwd. Het duurt meestal even voordat ik ga zitten om het op te schrijven. Dan begin ik ergens in het midden met de tekst en schrijf ik uiteindelijk alles eromheen.”

Sanne omschrijft haar schrijfproces als een golfbeweging. “Ik schrijf vaak ’s avonds. Tijdens een vakantie een paar maanden geleden heb ik veel geschreven, maar toen mijn co-schappen weer begonnen werd het meteen een stuk minder. Ik moet er dan telkens weer opnieuw inkomen. Ik heb een romantisch beeld van schrijven in een café, maar dat is er nog nooit van gekomen.”

Fulltime schrijven

Stiekem droomt Sanne ervan de Nederlandse J.K. Rowling te worden. Ze stuurde haar boek naar een aantal grote uitgeverijen, maar ving daar bot. Via het crowdfundingplatform van Uitgeverij Palmslag realiseerde ze zelf de financiering. “Ik zie het uitgeven van mijn boeken als een investering in mijn toekomst. Beginnende ondernemers moeten toch ook eerst geld in hun bedrijf steken? Het lijkt me heel gaaf om geld te kunnen verdienen met mijn boeken.”

Voor Anna is schrijven complementair aan haar toekomstige beroep als medisch specialist. “Het is iets wat bij mij hoort, ik zal het altijd blijven doen. Als je een beetje leuk kunt schrijven, is het zonde om daar niks mee te doen. Ik denk ook dat ik er een betere dokter van word als ik naast het vak andere dingen blijf doen die ik leuk vind.”

Delen