‘Wij moeten juist kennis delen’

Radioloog Lewi Vogelpoel maakt zich zorgen over de macht van verzekeraars en de concurrentie in de zorg. Niet alleen als medisch specialist, maar ook als burger en moeder. Daarom stelde ze met drie gelijkgestemden een boek samen, Het alternatief voor de zorg. “Een patiënt is niet te verkavelen.”

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: Nout Steenkamp

Een jonge vrouw wil de behandelingen tegen kanker declareren bij haar verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar weigert uit te keren omdat ze ‘te jong is om kanker te krijgen’. Het is een van de verhaallijnen in de film Sicko uit 2007, waarin Michael Moore de gevolgen van het Amerikaanse zorgstelsel in beeld brengt. In december 2010 biedt radioloog Lewi Vogelpoel (52) de Tweede Kamer deze documentaire als kerstgeschenk aan. In een begeleidend schrijven waarschuwt ze: “Het verleggen van te veel beslissingsbevoegdheden naar mensen buiten de werkvloer, zoals zorgverzekeraars en managers zonder medische achtergrond, brengt de kwaliteit van de zorg regelrecht in de gevarenzone. Het zal zeker leiden tot verspilling van gelden, tijd en energie in de zorg. Ik hoop dat u de boodschap achter deze film doorziet en serieus neemt.”

Lees verder (pdf)
AA02-2016p012-015

Één Reactie Reageer zelf

  1. Prof Dr Jan Jacques
    Geplaatst op 30 januari 2016 om 08:00 | Permalink

    Het waarheids gehalte van de uitkomsten een industrie gestuurde evidence based medicine randomized clinical trial is slechts 50 tot 60%. De daaropvolgende meta-analyzen door industrie betaalde experts en hoogleraren is meestal geleuter in de ruimte. Om de evidence based medicine gehalte van een RCT te verhogen is een prospectieve quality driven studie nodig om de waarde van een geneesmiddel onderzoek methode op zijn waarde te beoordelen voordat het toegelaten kan worden in de praktijk. etc etc Een patients is niet te verkavelen in de handen van goede okters