‘Wij zijn allemaal verantwoordelijk’

Arts en jurist René Peters (58) is altijd op zoek naar de toegevoegde waarde voor zorgvragers. Dat doet hij in zijn werk voor Amnesty International en in de zorgsector. Hij noemt zijn werkzaamheden passies, maar een van die liefdes doet hem al een tijdje pijn: “Ik vind dat de gezondheidszorg is ontspoord.”    

Tekst en beeld: Wout de Bruijne

De wereld van de gezondheidszorg heb ik goed genoeg leren kennen om me er al enige tijd zorgen over te maken. Van huis uit ben ik arts en jurist, maar ik koos voor management en bestuur. Na bijna twintig jaar maakte ik de switch naar het advies- en interimwerk dat ik nu doe. Mijn loopbaan bracht mij in de directiekamers van ziekenhuizen, in de farmacie en bij de zorgverzekeraars. Ik heb altijd in de zorg gewerkt, dat is waar mijn hart ligt. Maar het gaat niet goed. Ik vind dat de gezondheidszorg is ontspoord: de kosten zijn te hoog en er zijn te veel kwaliteitsproblemen. Zowel patiënten als zorgmedewerkers raken in het systeem gedemoraliseerd.

Naar mijn mening zijn daarvoor verschillende oorzaken. Door de fragmentatie van de arbeidsverdeling en de zorgprocessen heeft niemand meer echt overzicht en verwordt de zorg tot een zielloze reeks ‘losse’ verrichtingen. De continuïteit van de arts-patiëntrelatie gaat teloor en die relatie is op zichzelf al helend.

Lees verder (pdf).

01-2014p040-041

Delen