Win-win-win

Het bericht dat AD afgelopen vrijdag plaatste over het feit dat tijdens de coronapandemie ruim 11.000 coronapatiënten (en waarschijnlijk meer) niet in het ziekenhuis lagen maar thuis waren met zuurstof en monitoring op afstand laat zich op twee manieren lezen.

De krant zelf koos voor de route: dit geeft een vertekend beeld van de pandemie, want de ziekte heeft dus nog erger toegeslagen dan we al wisten. Gelukkig zit bij het bericht ook een kort filmpje waarin Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose aan het woord komt. De berichtgeving heeft namelijk ook een andere kant, namelijk dat het onder gecontroleerde omstandigheden heel goed mogelijk is om deze patiënten thuis te laten herstellen.

‘Niet alleen de patiënt heeft er voordeel van in zijn vertrouwde thuisomgeving te blijven’

Daarvan heeft niet alleen de patiënt voordeel, die gewoon in zijn vertrouwde thuisomgeving kan blijven. Het ziekenhuis heeft er ook voordeel van, want het maakt bedden vrij. En het ziekenhuis stuurt de patiënten niet gewoon met een zuurstoffles naar huis, het zorgt ook voor begeleiding en monitoring op afstand. Met andere woorden: met het thuis verder laten herstellen van de patiënt schuift het de verantwoordelijkheid niet af naar de huisarts of de wijkverpleging. Een verpleegkundige vanuit het ziekenhuis onderhoudt het contact met de patiënt, en kan eventueel via een app de zuurstoftoediening monitoren.

Verantwoorde innovatie van patiëntenzorg en zorgaanbieders die elkaar ontlasten. Overlaad ons met meer van zulke voorbeelden alsjeblieft.

Delen