Winter in Antwerpen

Een bezoek aan Antwerpen is het hele jaar door een goed idee, maar in de winter is de stad éxtra sfeervol. Inclusief glühwein, een ijsbaan op de Groenplaats en een keur aan plekken om warm van te worden.

Tekst: Bas van Oort

Het was even schrikken voor menig Antwerpenaar de afgelopen twee winters, toen wegens de COVID-pandemie de jaarlijkse kerstmarkt niet door kon gaan. Want de grootste kerstmarkt van Vlaanderen is sinds jaar en dag het pronkstuk van de stad. Stalletjes waar glühwein wordt geschonken, winterbars met warme chocolademelk of bruin bier, en besneeuwde winkeletalages; niet voor niets trekt Antwerpen juist in de winter veel bezoekers.

Maar liefhebbers van kerst en wintersprookjes kunnen dit jaar hun hart weer ophalen. Niet alleen is de kerstmarkt terug, bijna het volledige historische centrum wordt ouderwets omgetoverd tot een decor waar de gebroeders Grimm jaloers op zouden zijn.

Lichtsprookje

Vanuit het Centraal Station, dat in de winter al aanvoelt alsof de trein naar Zweinstein ieder moment kan vertrekken, zuigt een lichtslinger richting Meir en Grote Markt iedereen automatisch de stad in. Op de Groenplaats is traditioneel een ijsbaan opgebouwd en op de Handschoenmarkt, pal voor de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, staat een gigantische kerstboom. Wie bij het station een andere uitgang neemt dan die in de directe richting van het centrum, wordt meegezogen in nóg een oase van licht. Want daar, in de Antwerpse Zoo, is het Alice in Wonderland Light Festival.

Honderden Chinese lichtkunstenaars maken van de dierentuin een lichtsprookje dat de verbeelding net zo tart als de film waarop het thema van dit jaar gebaseerd is.

Ledenvoordeel: culinaire stadswandeling door Antwerpen van Walking Dinner

Het moge duidelijk zijn: Antwerpen hult zich niet graag in het donker. Vier weken lang, van begin december tot voorbij de eerste week van januari, ademt de stad zo veel mogelijk warmte. In licht én geluid: in december en januari vindt een aantal bijzondere concerten plaats in de stad. Van middeleeuwse kerstliederen in AMUZ (de voormalige Sint-Augustinuskerk) tot een nieuwjaarsconcert in de Koningin Elisabethzaal, pal tegenover het station.

Lichtjes en een sterrenhemel

Maar niet alleen het centrum van Antwerpen gedijt in de wintermaanden. Ook de randen van de stad zijn de moeite van een bezoek waard. Aan de overkant van de Schelde in het stadsdeel Linkeroever bijvoorbeeld, is het uitzicht op de stad extra bijzonder in het donker. Vanuit het centrum loop je er door de Sint-Annatunnel (door de Antwerpenaren de Voetgangerstunnel genoemd) zó naartoe. Een beleving op zich, met de oude, houten roltrappen en het fraai betegelde tunnelbuis. Aan de overkant wacht de prachtig verlichte skyline van de stad: de kathedraal die er fier bovenuit steekt, het reuzenrad aan het Steen en de oude pakhuizen aan de rivier.

Kunst en kerst

En ook aan de zuidkant van Antwerpen ontbreekt de winterwarmte niet. Na een renovatie van meer dan tien jaar is het Koninklijk Museum voor de Schone Kunsten eindelijk weer open. Het Rubenshuis, een stukje terug het centrum in, staat juist op het punt om zijn deuren te sluiten. Het huis van een van de beroemdste barokschilders uit de 16e en 17e eeuw, Peter Paul Rubens, behoort tot de meest bezochte musea van de stad. Wie kerst graag met kunst combineert, let op: vanaf 9 januari gaat er een grondige renovatie van start. Dat betekent dat het Rubenshuis meer dan vier jaar lang niet te bezoeken zal zijn. Pas in 2027 gaat het volledig vernieuwde museum weer open.

Ledenvoordeel: korting op tweedaags treinarrangement met overnachting in het Theater Hotel

Verder oostwaarts staat de stadsbrouwerij van De Koninck, omgeven door een aantal fijne eetzaakjes. Nog iets verder, in de wijk Zurenborg, pronken de statige stadsvilla’s in de mooiste straat van allemaal: de Cogels-Osylei. De cafés en restaurants aan de Draakplaats en Dageraadplaats nodigen uit om op te warmen. En op de Dageraadplaats is altijd een sterrenhemel te vinden, zelfs als het bewolkt is. In een net dat het pleintje overspant, hangen flikkerende lampjes naar voorbeeld van de dierenriem, die correspondeert met de omliggende straten. De Kreeftstraat, de Ramstraat, de Grote Beerstraat. Het lijkt in de winter net een beetje extra betekenis te krijgen.

Het mooiste uitzicht

Helemaal aan de andere kant van Antwerpen wacht nóg een wijk die de afgelopen jaren steeds warmer is geworden. Het Eilandje was ooit een afgelegen en tochtige plek in het noorden van de stad waar niets was en waar Antwerpenaren zelf het liefst ver van weg bleven, maar dat is verleden tijd. De afgelopen jaren heeft er een gigantische transformatie plaatsgevonden, en inmiddels zijn er tal van leuke cafés en uitstekende restaurants te vinden.

Plus een van de meest bezienswaardige musea van de stad: het MAS. Het gebouw licht in het donker op als een kerstboom vol lampjes. En helemaal bovenop wacht het beste uitzicht over Antwerpen: een stad vol lichtjes die stuk voor stuk uitnodigen naar binnen te stappen voor een warme winteravond.

Uit eten

Uit eten? Of het nou het nieuwe restaurant van topchef Sergio Herman betreft (Le Pristine, Lange Gasthuisstraat 13), streetfood uit het Midden-Oosten (Middle Eats, Graaf van Egmontstraat 2) of verse vis in industriële setting op het Eilandje (Fiskeskur, Kattendijksdok-Oostkaai 20b): keuze te over in Antwerpen, maar vooraf reserveren is aan te bevelen. De ijsbaan op de Groenmarkt is open t/m 8 januari.

Antwerp City Card

Tip voor wie veel wil zien en doen: schaf een Antwerp City Card aan. Deze biedt gratis toegang tot onder meer Rubenshuis, MAS, Fotomuseum, Red Star Line Museum en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, en kortingen op activiteiten zoals stadswandelingen of een tour door de stadsbrouwerij. Tevens zijn bussen en trams van De Lijn gratis met de kaart. Er zijn drie varianten te bestellen: 24 uur (€ 29,-), 48 uur (€ 40,-) en 72 uur (€ 48,-). Voor voorwaarden en meer toeristische info: visitantwerpen.be.

Delen