Winter in Reykjavik

Reykjavik biedt een van de meest bijzondere stedentrips van Europa. Vanwege de stad zelf, maar vooral door het omliggende natuurschoon.

Tekst: Bas van Oort

‘Wilt u zich aanmelden voor de Noorderlicht-wekservice?’ Hoe bijzonder het ook klinkt, het is een vraag die elke bezoeker bij het inchecken te horen krijgt. De service wordt in vrijwel alle hotels in Reykjavik geboden en verraadt meteen dat de stad geen gewone bestemming is. Zodra de aurora borealis aan de hemel verschijnt en in groene of paarse golven begint te dansen en de stervelingen beneden in vervoering brengt, staan in de hoofdstad van IJsland de busjes klaar. Klaar om bezoekers naar een donkere plek buiten de stad te rijden, zodat ze optimaal van het natuurwonder kunnen genieten zonder dat ze er zelf de hele nacht voor uit het raam hoeven te kijken.

Eigenzinnigheid

Reykjavik is een combinatie van twee werelden. In de stad overheerst het Scandinavisch design en trekt moderne architectuur de aandacht. Zoals Harpa, het muziekcentrum dat in 2011 werd geopend. Het IJslands Symfonieorkest huist er, en er worden concerten en festivals georganiseerd. Zoals het jaarlijkse festival Dark Music Days, waar nieuwe IJslandse muziek wordt voorgesteld en dat in de donkerste periode van de winter wordt gehouden.

Nog veel aanweziger is de Hallgrímskirkja, de kerk in het centrum die werd gebouwd tussen 1945 en 1986 en die de eigenzinnigheid en het karakter van de IJslanders onderstreept. Robuust en vooruitstrevend.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Rondom die pompeuze gebouwen ligt een klein en compact stadscentrum, waar bijna alles op loopafstand is. Geen wonder voor een stad met slechts iets meer dan 120.000 inwoners. De historische gebouwen, zoals het kantoor van de minister-president, stralen een toegankelijke bescheidenheid uit. In de soms nog houten huizen, die geel, rood of blauw zijn geschilderd, bevinden zich winkeltjes met IJslandse mode, kunstgaleries of hippe koffiezaakjes zoals die ook te vinden zijn in Stockholm en Kopenhagen. Het speelt zich allemaal af rondom Laugavegur, de belangrijkste winkelstraat. En ook de haven is daar niet ver vandaan. Daar vertrekken de walvisexcursies en komen de vissersboten terug met hun verse vangst.

De voornaamste reden voor een bezoek aan Reykjavik is toch de nabije omgeving. Direct buiten de stadsgrenzen begint de soms buitenaards aandoende natuur waar IJsland zo bekend om staat. Vulkanisch gesteente dat in brokken verspreid over de aarde ligt. Uitgestrekte vlakten, bedekt onder een laag sneeuw. Rondom Reykjavik ligt de ‘Gouden Cirkel’ van IJsland, een route die in een dag te rijden is en een paar van de absolute hoogtepunten van het land omvat.

Twee continenten op één eiland

De eerste stop is Nationaal Park Þingvellir, waar de zon zich in de winter pas tegen het einde van de ochtend laat zien. Þingvellir is een omgeving die barst van de verhalen. Het is een van de drie nationale parken van IJsland, en vooral historisch gezien een belangrijke plek. Het Alþingi werd hier gesticht, het eerste parlement van IJsland. De vallei was dé ontmoetingsplek van het land, al in het jaar 930. Hier kwam men bij elkaar om zaken te doen, recht te spreken en te handelen. Voor geologen vormt de vallei trouwens om een heel andere reden een hoogtepunt. Precies op deze plek ligt de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse plaat en de Euraziatische plaat. Twee continenten op één eiland.

Het is precies die geologische basis die IJsland heeft bedeeld met zo veel indrukwekkende natuurverschijnselen. Iets verderop aan de route ligt Gulfoss, de ‘gouden waterval’. Verdeeld over twee trappen buldert het water hier meer dan dertig meter de diepte in. Als de winter op zijn koudst is, dan is (een deel van) de waterval bevroren en staan de schuimkoppen verstijfd op het brokkelige ijs.

Geothermisch bad

Op nog geen tien minuten rijden van Gulfoss ligt Geysir. Hier spuiten de twee geisers Strokkur en Geysir om de paar minuten een immense hoeveelheid water de lucht in. Wie nog tijd over heeft, rijdt langs de zuidwestkust naar de Blue Lagoon, voor een warm bad in het geothermische water. Al zijn er natuurlijke bronnen die goedkoper en minder toeristisch zijn, zoals de Secret Lagoon bij Hvammsvegur, op slechts 25 kilometer van Geysir.

En dan is er nog het noorderlicht. Tussen oktober en april is er kans het te zien. Met het afnemende daglicht – in de maanden december en januari is het zo’n vijf uur per dag licht – neemt de kans op aurora borealis toe. Aankondigen doet zij zich nooit. Het noorderlicht komt wanneer het komt en het kan ook net zo snel weer verdwenen zijn. Elke Reykjavikbezoeker weet in ieder geval zeker: als het licht aan de hemel staat, gaat de hoteltelefoon vanzelf.

Praktisch

Vluchten Amsterdam-Keflavik (internationaal vliegveld op circa 50 kilometer van Reykjavik): dagelijks, vanaf circa € 250,- retour via Icelandair (icelandair.nl) of circa € 115,- retour via prijsvechter WOW Air (wowair.nl). Vluchtduur: 3 uur en 20 minuten.

Bustransfers vanaf de luchthaven naar het centrum van Reykjavik vanaf circa € 42,- retour. Een huurauto is een must voor wie op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden buiten Reykjavik wil ontdekken. Op de luchthaven zijn alle verhuurders aanwezig.

In IJsland betaalt u met de kroon (€ 1,- is momenteel circa 130 ISK). Het prijspeil ligt een stuk hoger dan in Nederland, met name als het gaat om eten en drinken (en zeker alcohol). Meer informatie: visiticeland.com.

Citytrip winters Reykjavik

Wilt u ook eens de sfeer van winters Reykjavik proeven? Stedentrips.nl stelde een lezersarrangement samen met verblijf in het stijlvol ingerichte, centraal in de stad gelegen viersterrenhotel Thingholt.

  • Prijsindicaties (o.b.v. 2-psk): vanaf € 799,- p.p. in de maand januari; vanaf € 825,- p.p. van 11 november t/m 27 december en in de maand april; en vanaf € 889,- p.p. van 1 februari t/m 31 maart.
  • Inbegrepen vliegreis Amsterdam-Reykjavik v.v. met Icelandair, 3 overnachtingen met ontbijt,  luchthavenretourtransfer naar hotel.
  • Niet inbegrepen € 18,50 reserveringskosten per boeking en eventuele toeslagen wanneer de goedkoopste stoelen niet meer beschikbaar zijn.
  • Aankomst dagelijks. NB: hou er rekening mee dat de (enige) terugvlucht in het winterseizoen zéér vroeg vertrekt; de transfer zal rond 4.30 uur plaatsvinden.
  • Boeken kan via Stedentrips.nl: 0172 78 20 78. Ook kunt u uw gegevens en voorkeur qua reisdatum mailen naar info@stedentrips.nl. U ontvangt dan zo snel mogelijk vrijblijvend een offerte (vergeet niet te refereren aan ‘Arts en Auto Reykjavik’).

Delen