Woonadvies – Open trap

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“Bijna drie jaar wonen wij nu in ons huidige huis, een nieuwbouwhuis. We zijn er blij mee, toch is er iets wat we graag anders zouden zien. De verbindingen in huis zijn allemaal open. We merken dat dit niet fijn is. Etensgeuren trekken vanuit de keuken via de open trap naar de slaapkamers, kou komt binnen als de voordeur opengaat, gesprekken in woonkamer en keuken zijn zonder moeite te verstaan op de slaapkamers. We zouden hier graag wat aan willen doen. Er zijn al drie aannemers langs geweest om de situatie te bekijken en mee te denken over een oplossing, maar die kwamen er niet uit.”
A. Cordia-Scherff, kinderoefentherapeut 

Jordy’s advies

“Hoewel men tegenwoordig over het algemeen zo open mogelijk wil wonen, de loftwoningen zijn immers nog steeds in opmars in veel hoogstedelijke gebieden, kleven daar ook enkele nadelen aan. Geluidsoverlast en verlies van warmte bijvoorbeeld: geen wenselijke situatie, wat het warmteverlies betreft zeker niet in het kader van duurzaamheid. Een oplossing hiervoor had men echter al decennia geleden, het historische wonen is soms zo gek nog niet. Ruimtes waar men in het seizoen het meest verbleef, werden afgescheiden door en suite-deuren, trappen werden vanwege de te behouden warmte altijd dichtgezet. In dat laatste zie ik in dit geval ook de oplossing. Hoewel trappen in nieuwbouwhuizen vaak open zijn uitgevoerd, zonder aantrede, is dit relatief eenvoudig te veranderen.

In dit ontwerp is de bestaande trap bekleed met een dichte aan- en optrede, uitgevoerd in een eiken afwerking zodat het overeenkomt met de vloer in het lagere zitgedeelte. Om de onderzijde fraai af te werken, kan met stucanet worden gewerkt. Dit is een flexibele pleisterdrager, geschikt om iets gebogen en ronde constructies af te werken met een stuclaag. Daarmee krijgt het dezelfde esthetische kwaliteit als de vaak fraaie trappen in jarendertighuizen, die ook werden voorzien van stucwerk aan de onderzijde.

Vanwege de loop vanuit de trap en het nabijgelegen eetgedeelte, is niet gekozen voor een draaiende deur maar een ruimte-efficiënte schuifdeur.”