Woonadvies – Badkamer

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“Onlangs hebben wij ons eerste huis gekocht. De badkamer is dringend aan vervanging toe zoals te zien is op de foto’s. We willen graag een inloop regendouche, dubbele wastafel (of een ruime wastafel met twee kranen) en vloerverwarming. We hebben geen behoefte aan een bad. We vragen ons nu dan ook af wat de beste indeling zou zijn. Vanwege de beperkte oppervlakte en de locatie van het toilet, die vanwege de afvoer niet te ver verplaatst kan worden, is het een uitdaging.”
P. Hamers, aios interne geneeskunde 

Jordy’s advies

“Vaak gaat het slechts om een paar vierkante meter, maar met een badkamer kan er ruimtelijk gezien veel meer worden gedaan dan men in eerste instantie zou denken. Zo ook in dit geval. Door de douche uit de nis te halen en op te schuiven, is een apart toilet te realiseren. Wellicht een extra investering, een toilet afzonderlijk op de overloop te ontsluiten, maar altijd een meerwaarde voor een verdieping. Door deze ingreep neemt de badkamer weliswaar in vierkante meters af, maar er hoeft ook een functie minder in de resterende ruimte te worden ingepast. Er is nu genoeg plek voor een royale inloopdouche, die ruim één meter diep is. De spatwatergrens voor een open inloopdouche ligt echter op zo’n anderhalve meter, vandaar de toegepaste helder glazen deur.

De scheidingswand van de douche is bewust niet tot aan het plafond uitgevoerd, maar een paar decimeter ervan vrijgehouden: een toepassing die een ruimtelijk effect teweegbrengt. Het zorgt voor een aangename verspreiding van het daglicht, aangezien reflectie via een wit gestuct plafond daar een groot aandeel in heeft. Deze douchewand biedt aan de andere zijde ruimte voor een dubbele wastafel, voorzien van ingebouwde wandkranen. Waar de douchenis als natte ruimte en de achterwand van de wastafel uitgevoerd is in witjes, zijn de overige wanden voorzien van stucwerk in de Farrow and Ball-kleur Treron.”