Woonadvies – Zolder

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“We hebben onlangs een huis gekocht dat pas een paar jaar oud is en over een ruime zolder beschikt. Tijdens de bouw is er rekening gehouden met toekomstig gebruik. Zo is er een afvoer aangelegd voor sanitair en is de vloer voorzien van vloerverwarming. Maar in het midden van de ruimte bevinden zich de schoorsteen en technische installatie. Graag zouden wij de zolder verbouwen tot een logeerkamer voor gasten, met wellicht een fitnessruimte en een badkamer, maar we komen maar niet tot een mooie indeling.”
S. van Spijk, diëtist

Jordy’s advies

“Waar de kelder heeft ingeleverd aan populariteit, worden veel nieuwgebouwde woningen nog altijd voorzien van een zolder. Niet in de laatste plaats om de isolatie-eisen van deze tijd te kunnen behalen en technische installaties kwijt te kunnen. Ik pleit er altijd voor om zo’n open ruimte – als het enigszins kan – niet standaard in kamers op te delen, maar de ruimte in zijn geheel intact te laten en ‘te ervaren’ door middel van zichtlijnen.

In dit geval meet de zolder ruim elf meter. Voor de fitnessapparaten is er langs de gevel genoeg ruimte. De schoorsteen en leidingschacht in het midden van de ruimte worden slim benut, namelijk door dit ‘obstakel’ onderdeel te maken van een opdelende wand die eventueel kan worden voorzien van kastruimte. Door er sanitair omheen te plaatsen (van wastafel en douche tot een apart toilet, waarvan het leidingwerk stuk voor stuk eenvoudig aan te sluiten is), ontstaat hier een badkamer.

Van de resterende ruimte kan een royale logeerkamer worden gemaakt, met aan weerszijden zogenaamde knieschotten die kunnen dienen als opbergruimte of garderobekast. Ideaal om zo de ruimte onder een hellend dak optimaal te benutten. Door het plaatsen van een schuifdeur in de logeerkamer ontstaat een mooie zichtlijn over de lengte van de zolder. Afgewerkt met stucwerk en voorzien van een houten vloer (van zogenaamde duoplanken, omdat massief hout lastig gaat in combinatie met vloerverwarming), verandert de zolder zo in een ‘warme’, volwaardige verdieping.”