Woonadvies – Praktijk bij huis

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

Lezersvraag

“Omdat we graag groter willen wonen, hebben we een prachtig huis aan de overkant van de straat gekocht. Het is een woonhuis met huisartsenpraktijk. Ik ben huisarts, maar heb mijn praktijk elders. We willen het praktijkgedeelte graag bij het woonhuis betrekken. We denken aan een tweede woonkamer, waar onze kinderen kunnen gamen of televisie kunnen kijken. De wens daarbij is wel dat die tweede woonkamer in contact kan staan met keuken en zitkamer, maar ook af te sluiten is.”
A. van Riel, huisarts

Jordy’s advies

“Verbinding tussen ruimten onderling is, anders dan voorheen, in het hedendaagse wonen steeds meer gewenst. Ik geloof echter niet in het vrij radicale open plan living, waarbij alle scheidingswanden verdwijnen. Enige geborgenheid in het wonen is namelijk ook prettig en kan nog steeds zonder de ruimten in gesloten ‘hokjes’ te verdelen. Een toepassing zoals en-suite deuren, gebruikelijk in herenhuizen en woonhuizen gebouwd in de jaren dertig, is dan ook uitermate ideaal. Transparantie en verbinding in de ruimte of juist geslotenheid zijn daarmee beide mogelijk.

Een meer eigentijdse vorm van een en-suite-deur is een taatsdeur, zoals ook in dit ontwerp is toegepast. Bij een taatsdeur loopt het blad van de deur van de vloer tot het plafond en is er geen architraaf of kozijn nodig. Het draaiende punt en scharnier zitten, zoals door fabrikant Frits Jurgens gemaakt, verwerkt in de vloer en het plafond. Hierdoor is het een deur die zowel in open als gesloten toestand fraai oogt.

Door twee openingen in de voormalige spreekkamer te maken, waartussen een nis voor de televisie en kastjes zijn geplaatst, ontstaan open zichtlijnen naar de hal en de verderop gelegen woonkamer en keuken. Houtfineer op zowel de dubbele taatsdeuren als het meubelmaatwerk geeft warmte ten opzichte van de strakke Belgisch hardstenen vloer. Een grote bank van bijvoorbeeld Living Divani en de fauteuil Cloudscape van Moroso bieden plek om heerlijk neer te ploffen en te ontspannen.”