Woonadvies – eetkeuken

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“Ons huis, gebouwd in 1992, heeft de keuken aan de straatzijde (geen voortuin, wel een bloembak). De keuken is aan renovatie toe. Als wij onze wensen inventariseren, komen we uit op dezelfde indeling als nu. Toch willen we een keuken met een modernere uitstraling en met meer contact met eethoek en woonkamer. Misschien moeten we een muurtje weghalen of het werkblad gedeeltelijk voor het grote raam? Maar daar stuiten we op weer op de lage vensterbank. De keuken en eethoek combineren dan?”
Peter de Kok, apotheker

Jordy’s Advies

Het is een probleem dat ik vaker tegenkom: wel de wens hebben voor een grotere keuken, maar geen ruimte hebben om een kookeiland te plaatsen of beperkt worden door een te laag raam. In de laatstgenoemde – het te lage raam – zit voor deze ruimte echter wel de oplossing. Want waar een keuken simpelweg voor een raam ‘geplakt’ uiteraard geen gezicht is, hoeft met een betere detaillering en andere toepassing een werkblad voor een raam absoluut niet minder fraai te zijn. Voorwaarde is wel – vanuit mijn optiek – dat het werkblad net wat dieper dan de gebruikelijke 60 centimeter moet zijn. Hierdoor kan een verdiepte vensterbank worden gecreëerd. Er ontstaat zo achter de werkplek ruimte voor bijvoorbeeld flessen en kruiden. En dat geeft direct iets extra’s aan de keuken.

De overzijde van de keuken, waar zich eerst een laag werkblad bevond, is ingevuld met drie hoge kasten. Een koelkast, oven en flink wat opbergruimte vinden daar een plek. Om wat meer lucht aan deze zijde te brengen, zijn aan de kopse wand open legplanken geplaatst.

De gehele keuken – zowel plint, fronten als het blad – is gematerialiseerd uit het Italiaanse Fenix NTM, een mat plaatmateriaal waar vingerafdrukken en andere vlekken niet snel zichtbaar op zijn. Bovendien heeft het de bijzondere eigenschap dat kleine krasjes er met een spons uitgeveegd kunnen worden.”