Woonadvies – Achtertuin

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“Wij hebben onlangs een huis gekocht, waarbij niet alleen het huis maar ook de tuin groter is dan voorheen. Op dit moment is de tuin heel basic: een bestraat gedeelte langs het huis en een grasveld met een border. We zouden graag een wat strakkere tuin zien, met een royaal terras. Ook wat de beplanting betreft, hebben we een voorkeur voor een moderne uitstraling.”
L. van Rossum, psycholoog

Jordy’s advies

“In dit schetsontwerp is direct beloopbaar oppervlak opgeofferd om de tuin meer ruimtelijke kwaliteit te geven. Daarbij is puur gekeken naar vierkante meters. Door het terras centraal in de tuin te plaatsen ontstaat door het zicht rondom een vrije, ruimtelijke beleving. Dit gevoel heb ik nog eens geprobeerd te versterken door het terras op een iets verhoogd plateau te plaatsen. Nog een voordeel van een vrij geplaatst terras is het zicht vanuit de woning. Er moeten weliswaar een paar stappen worden gezet om het terras te bereiken, maarzo verstoren tuinmeubelen het zichtvan binnen naar buiten niet.

Qua beplanting is het eigentijds gehouden. Ik kan me als ontwerper bijzonder vinden in de ‘Dutch Wave’, een stroming binnen de tuin- en landschapsarchitectuur. Die kenmerkt zich onder meer door het gebruik van vaste planten en siergrassen, die het gehele jaar door de moeite waard zijn. Twee typen siergras, de polvormende Pennisetum Hameln en het met ieder briesje meedeinende Stipa Tenuissima, vormen in dit ontwerp de basis voorde in vakken geplante borders. Ze geven structuur aan de tuin, zijn redelijk onderhoudsvrij en behouden een mooi wintersilhouet. Niet onbelangrijk: grassen doen het ook goed in combinatie met vaste planten als Salvia, Verbena en Echinacea, die een positieve bijdrage leveren aan de insectenstand. Rondom staat een heg van Fagus Sylvatica. Bij wat nattere kleigrond kan Carpinus Betulus een fraai alternatief zijn.”