Woonadvies – Badkamer

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“Met veel interesse bekijk ik altijd de metamorfosetekeningen. Omdat mijn badkamer me al jaren een doorn in het oog is, wil ik graag mijn situatie voorleggen. Wij wonen in een huis uit 1937. De laatste jaren maakt niemand meer gebruik van het bad. Graag zou ik dit daarom vervangen door een inloopdouche. Ruimte om de badkamer te vergroten is er niet, en de ramen rondom maken een nieuwe indeling lastig. Misschien heeft u een idee?”
N. Hondebrink, psycholoog

Antwoord

“Vaak denkt men dat de indelingsmogelijkheden in een kleine badkamer beperkt zijn, maar dat hoeft niet direct zo te zijn. Tenminste, als er op een andere manier naar bepaalde zaken wordt gekeken, zoals het ontwerp voor deze badkamer aantoont. Met slechts enkele kleine ingrepen kan al een heel ander ruimtelijk gevoel worden gecreëerd.

Dat begint al met het vrijstaande wastafelmeubel dat voor de grote raampartij is geplaatst. Dankzij de royale twee meter aan meubel is er voldoende ruimte voor twee kranen, met wat ruimte aan weerszijden, wat altijd prettig is. De kranen, in dit geval van Vola, kunnen op de wastafel worden geplaatst. Spiegels hoeven niet per se aan een wand te hangen. Hier zijn er twee in een metalen frame gevat en voor twee van de drie ramen gehangen.

De douche in de hoek komt – dankzij een smal glazen paneel tegen de korte wand – functioneel gezien niet in conflict met het raam ernaast. Deze glazen ‘strook’ biedt zo meteen bescherming aan een losstaand meubel, zoals hier een krukje.

Qua materiaalkeuze heb ik zo veel mogelijk de sfeer van het jarendertigwoonhuis opgezocht. Het wastafel-
meubel kent een frontafwerking van eiken en een eigentijds blad van corian. Op de vloer ligt tijdloos Belgisch hardsteen, en de wand is deels betegeld met matte witjes.”