Woonadvies – Moderne haard

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“Wij hebben onlangs een huis gekocht dat behoorlijk gerenoveerd moet worden. In de woonkamer bevindt zich een grote open haard, volledig in de sfeer van de jaren zeventig, de tijd ook waarin het huis gebouwd is. We willen de haard behouden, maar de woon- en eetkamer openbreken. Ik zie graag een moderne open haard, passend bij de strakke architectuur. We zijn van plan alles opnieuw te stuccen en een eikenhouten vloer te leggen.”
M. in den Bosch, verpleegkundige

Jordy’s advies

“De renovatie van een open haard kan zo ingewikkeld en zo uitgebreid worden aangepakt als men maar wil. Zelf probeer ik altijd gebruik te maken van de bestaande opening en het rookkanaal. In dit geval is dat ook een goede optie: de haard bevindt zich na het wegbreken van de tussenmuur weliswaar in het midden van de ruimte, maar door de zithoek naar de haard toe te richten maakt zowel dit gedeelte als de eethoek er direct verbinding mee.

Een grote, ruimtelijk gezien krachtige lijn wordt uitgezet door de haard deel uit te laten maken van een groot meubel dat zich langs de gehele wand uitstrekt. Niet alleen de royale lengte van het woongedeelte wordt daarmee geaccentueerd, ook praktisch gezien heeft het nut: er ontstaat ruim elf meter aan opbergruimte en het blad van het meubel is uitermate geschikt om bijvoorbeeld een tafellamp of decoratie op te plaatsen.

Bij renovatie van een bestaand rookkanaal, zoals in dit geval, kan de schouw worden vervaardigd uit bijvoorbeeld gepoedercoat staal, hier in kleur RAL9004, dat hoge temperaturen goed kan verdragen. Een meubel op maat zoals in dit ontwerp te zien, is door een interieurbouwer uitstekend uit te voeren.

Qua afwerking zijn er verschillende opties: van een budgettechnisch voordeliger kunststof HPL tot een wat duurder warm houtfineer. Hier is spuitwerk toegepast, om de uitstraling zo strak mogelijk te houden. Het blad bestaat uit het composiet ‘Oyster’ van Caeserstone, dat tegen een stootje kan.”