Woonadvies – aanbouw

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“Twaalf jaar geleden hebben wij een kantoor in onze schuur gevestigd. Omdat we het niet eens konden worden over de verbinding tussen huis en kantoor, heeft de aannemer dit onderdeel niet uitgevoerd. Na al die jaren door weer en wind met de was, voorraad en jas aan naar de werkplek lopen, willen we het nu graag anders. Gezien de afstand tussen de twee gebouwen is alleen een verbinding te weinig; we zouden graag een klein portaal bij de achterdeur willen, omdat dit stuk op de wind staat. Daarnaast willen we het uitzicht op het weiland vanuit de keuken behouden, dus iets met glas is wenselijk.”
R. Deurloo, fysiotherapeut 

Jordy’s advies

“Een aanbouw of een verbinding tussen twee verschillende gebouwen zie ik vaak misgaan; bijvoorbeeld omdat de keuze van de baksteen geen aandacht heeft gekregen of omdat de aansluitingen op de gevels te grof zijn uitgevoerd. Een gemiste kans, want ook een aanbouw en een verbinding kunnen esthetisch van waarde zijn; het hoeft geen simpel aanhangsel te zijn.

Omdat er in dit geval sprake is van twee in het Hollandse landschap passende en kenmerkende gebouwen,
beide voorzien van een zwart gepotdekselde gevel, heb ik geprobeerd het geheel zo puur en onaangetast mogelijk
te houden. Ook met de geschetste verbinding behouden de twee gebouwen hun eigenheid. Dit houdt onder meer in dat de buitengevel – ook in de doorgang – intact blijft en niet zoals gebruikelijk afgestuct wordt. De verbinding is verder uitgevoerd in zo veel mogelijk glasoppervlak, omsloten door slanke stalen of aluminium kozijnen waarin twee deuren kunnen worden opgenomen. Een kleur als RAL9004 is bijvoorbeeld een zachtere tint zwart om staal of aluminium in te laten spreken. Het boeiboord is afgewerkt met zinken delen.

Omdat een dergelijke ingreep niet los van de rest kan worden gezien, is er ook enige aanpassing vereist in het bestaande interieur. Daarbij is het huidige schiereiland in de keuken verwijderd en is er in de nieuwe situatie een vrije doorgang gecreëerd richting een kookeiland.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*