Woonadvies – keuken

Architectonisch ontwerper Jordy de Reus behandelt in deze rubriek renovatievragen van lezers.

 

 

Lezersvraag

“Onlangs hebben wij een huis gekocht. Het gaat om een redelijk ruime woning met een aardige oppervlakte. De begane grond bestaat uit een woonkamer, werkkamer, keuken, bijkeuken, ruime hal, slaapkamer en inpandige garage. Er zal in elk geval een nieuwe keuken geplaatst worden, maar de vraag is hoe deze keuken het beste past in de indeling. We hebben niet echt harde eisen of wensen wat betreft de indeling, alles ligt nog open, alleen de werkkamer in de aanbouw moet ongewijzigd blijven. Wat zou uw advies zijn over de keuken?”
J. van Rossum, psycholoog 

Jordy’s advies

“Soms vraagt een wens, in dit geval is dat een nieuwe keuken, om meer dan enkel die ene ingreep. Ruimten hebben onderling een relatie met en tot elkaar. Het maakt vaak, los van hoe de atmosfeer qua vloer- of wandafwerking is, dat een huis qua interieur ‘klopt’. Om in dit geval alleen maar het wandje door te breken en een nieuwe keuken te plaatsen, is wat mij betreft dan ook niet toereikend. Ook de entrees vanuit de aangrenzende hal moeten onder de loep worden genomen.

Opdat er meer rust in de zitkamer komt, is daar een deur opgeofferd. Ter compensatie heb ik in dit ontwerp een heldere, royale entree geplaatst naast de nieuwe keuken, bestaande uit twee deuren, gevat in subtiele stalen kozijntjes. Door de relatief smalle ruimte geeft de plaatsing van het nieuwe kookeiland een duidelijke richting aan het interieur. Waar een gebruikelijk kookeiland van vaak minstens zo’n 100 centimeter diep de nieuwe looplijnen in de routing te veel zou blokkeren, is hier gekozen voor een 60 centimeter diep eiland, deels om-sloten door een achterwand.

Voor het blad en de nis in de achterwand zou gekozen kunnen worden voor grijs marmer met een witte ader. Een tijdloos materiaal, maar vaak niet zo praktisch in een keuken. Het natuursteen is immers kalkhoudend, waardoor zuren als sinaasappelsap snel inbijten en herstel niet altijd mogelijk is. Hoogwaardige imitaties worden gemaakt door onder meer het keramische Neolith en Silestone, een onverwoestbaar composiet.”